Напишете дума/думи за търсене

Много баби - хилаво дете. Така ли е?

Бабата често смята, че има повече опит и трябва да има по-голямо право на глас. В същото време несъзнателно критикува методите на възпитание на майката.

Позната ситуация - бабата се меси във възпитанието на внучето. Следва конфликт с майката, която заявява, че детето напоследък много се е разлигавило. Баба позволява всичко, а мама не. Една ваканция, прекарана при нея, и нещата са извън контрол. Или поне в някои случаи. Къде е златната среда и до какво води намесата във възпитанието на детето?

В днешни дни много често се налага две и дори три поколения да живеят заедно под един покрив. Другият случай е миграцията, която прави точно обратното - разрушава много семейни връзки. И в двата варианта бабата играе роля на детегледачка, докато родителите отсъстват. В това, разбира се, няма нищо лошо, но проблемът предимно идва оттам, че бабата и майката имат различни методи на възпитание. Съвсем разбираемо предвид възрастовата разлика. Бабата често смята, че има повече опит и трябва да има по-голямо право на глас. В същото време несъзнателно критикува методите на възпитание на майката.

Разминаването между двете обикновено води до отглеждане на капризно дете. За много родители това не представлява проблем, докато не се изправят лице в лице с последствията. Ето защо е важно главната роля във възпитанието на детето да е поета от родителите. Няма нищо лошо роднините да се включват в грижите за детето, но по-скоро те трябва да са помощни колела.

"Обикновено проблемът от намесата на бабата идва от нейната безкрайна любов към внучето. В желанието си да му угоди, тя му позволява всичко. Така неусетно баба става добрата, а мама лошата, която постоянно се кара и забранява", разказва психологът Райна Георгиева.

Респективно това се отразява и върху чувствата на майката. Предизвиква ревност у нея, макар че няма за какво. То не ви обича по-малко. "Майката не трябва да се сърди на бабата. Хубаво е да се погледне и от обратната гледна точка. Нашите родители подсъзнателно чрез внучето искат да поправят грешките, които са допускали в отношението си към нас, когато сме били малки", допълва специалистът.

Много родители съжаляват и се обвиняват, че са били прекалено строги с децата си едно време. Когато имат внуци, те решават да компенсира, давайки на внучето това, което не са дали като отношение на детето. Какво да направите, за да избегнете неприятните ситуации и най-вече конфликти при възпитанието на детето? "От изключителна важност е да съгласувате методите си на възпитание с бабите, да поставите граници. Така всеки ще знае ролята си и детето ще знае какво му е позволено и какво не", казва Райна Георгиева.

Съвсем в реда на нещата е баба и дядо да различен мироглед и ценности в сравнение с родителите . Въпреки всичко те са незаменими помощници, когато има подобна възможност. Освен всичко останало чрез честия контакт с тях, детето разширява своя кръг от възрастни, с които общува. Това несъмнено води до по-бързото развитие и дори проговаряне и научаване на нови думички.

Много майки се изправят и пред дилемата дали да наемат детегледачка или пък просто да разчитат на грижите на бабата. И двете имат както своите плюсове, така и минуси. С чужд човек малчуганът се научава на по-голяма дисциплина и учи по-лесно, защото изпитва по-голям респект. Но пък какво по-топло има от прегръдката и гозбата на баба?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ