Напишете дума/думи за търсене

Цвета Караянчева стана кръстница на близначките Ванеса и Зорница

Дядо Сионий подава вече кръстеното момиченце на Цвета Караянчева.

Пред млади семейства, желаещи деца, молитва за чадородие отправи игуменът на Троянския манастир дядо Сионий

Много млади хора са се събрали пред входа на Троянската света обител в съботната утрин. Цари весело настроение, но се усеща и нетърпението на някакво очакване - личи по често отправяните погледи към пътя.

Между хората непрекъснато се движи народният избраник Иван Миховски, който спира за малко, за да се ръкува с този или онзи познат, може и непознат. Той е главното действащо лице в това, което предстои, става ясно от разговора ни, докато чакаме да стане време за втория молебен за чадородие в храма. За първия “24 часа” разказа преди 2 години.

Идеята за молба към Бога да дари с рожби семействата с репродуктивни проблеми дошла съвсем спонтанно при един разговор между игумена на манастира Величкия епископ Сионий и Миховски.

“Моето семейство бе едно от тези, които имат нужда от Божията благословия”, припомня си депутатът. Дядо Сионий предложил да направят молебен,

да подменят

старата рамка

на чудотворната

икона на Света

Богородица

Троеручица, а

парченца от нея

да раздадат

на вярващите, та да имат подкрепата на Божията майка.

Съпругата на Миховски е координатор във фондация “Искам бебе”, което също го направило съпричастен на проблемите им. Започнал всеотдайно да работи за каузата във всяко семейство да има детски глъч и смях. Дори отбелязването на рождените си дни посветил на това дело - превърнал ги в празници за благотворително набиране на средства, които после дарява на семейства за процедури инвитро.

С негова помощ вече са се родили три дечица, на път е четвъртото.

“Момченце ще е, стискам палци и се моля всичко да е наред”, навлажняват се очите на Миховски.

Лицето му просветва в широка усмивка, когато най-сетне се появява черен автомобил и от него слиза председателят на парламента Цвета Караянчева.

Сред най-личните посрещачи е млада празнично облечена жена, държаща бебешка количка тандем. Това е Ваня Христова, координатор на бургаската структура на фондация “Искам бебе”. А в количката са двете ѝ дъщерички Зорница и Ванеса, които на 28 юни стават на годинка.

В храма вече ги очаква купелът със светена вода, в който ще приемат своето кръщение. А Цвета Караянчева ще бъде тяхна кръстница.  

Шефката на парламента бе посрещната от Иван Миховски, гушнал дъщеричката си, и от Ваня и близначките.
Шефката на парламента бе посрещната от Иван Миховски, гушнал дъщеричката си, и от Ваня и близначките.

“Появата на двете деца е свързана с молитвите на тяхната 8-годишна сестричка, която лягаше и ставаше с идеята, че иска да стане кака”, обяснява щастливата майка. Те също са заченати инвитро.

Малките сами избрали Цвета Караянчева за кръстница, обяснява Иван Миховски. Когато в парламента готвели награждаването за инициативата “Ангели на благодарността” и Караянчева се появила,

едното

момиченце

протегнало

ръце към нея

като да я

прегърне

Майка им решила, че това е знак, с който трябва да се съобрази.

“Не можех да откажа на милата покана. Много съм щастлива, че съм патрон на такова събитие”, каза парламентарната шефка, преди да потъне в прегръдката на Ваня Христова.

Изразява надежда молебените да станат традиция и всяка година по това време да се срещат и да се молят във всяко българско семейство да има дете.

Пъстрото множество се отправя към храма и го изпълва. Молебенът започва, дядо Сионий извисява глас в молитва към всевишния. Сетне всяко семейство, очакващо небесна подкрепа, получава благословия от игуменската десница, преди да измоли такава от чудотворната икона.

Тържественият ритуал по кръщаването на двете дечица започва с гръмкия плач на Ванеса. Момиченцето е стресирано от многото внимание, от претегнатите ръце. Кръстницата напразно се опитва да го успокои. Още по-силен става плачът, когато събличат дрешките му и епископът го поема. Потапят го в купела, а Цвета Караянчева го загръща в мека кърпа.

Ритуалът се повтаря и със Зорница. А после получават дарове от кръстницата и сребърни кръстчета, които да им напомнят за този ден.

Толкова усмивки греят по лицата на хората, споделили църковното тайнство на щастливите родители. Облаците, скривали слънцето до този миг, се разпръскват и става светло - денят грейва.

“Готвим изненада на Иван Миховски. На празненството за поредния му рожден ден ще получи официалния приз на фондация “Искам бебе” - управителният съвет единодушно реши да е вторият носител на наградата”, казва Радина Велчева, председател на фондацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ