Напишете дума/думи за търсене

Втора жена, участвала в експериментите на китайския учен Хъ Джинкуей, е бременна

Хъ Джинкуей СНИМКА: Ройтерс

Втора жена, участвала в експериментите на китайския учен Хъ Джинкуей, който твърди, че създал първите генномодифицирани бебета, вероятно е бременна в 12-14-ата седмица, заяви американски специалист, цитиран от Франс прес.

В края на месец ноември м.г. китайският учен Хъ Джинкуей заяви, че е помогнал да бъдат създадени първите в света хора с изкуствено променени гени - две бебета близначки. По думите му, ДНК на новородените, заченати чрез екстракорпорално оплождане, е била подложена на изменение с помощта на новия метод за редактиране на гени CRISPR-Cas9. Целта на експеримента била бебетата да развият имунитет към вируса ХИВ, носител на който бил техният баща.

Сега властите в Китай обявиха намерението си да разработят ефективно законодателство, което ще позволи да се предотврати възможността за провеждане на незаконни опити в областта на генетиката, предава БТА.

През ноември м.г. Хъ Джинкуей намекна също за втора бременност. Предварителното разследване потвърди, че втора жена е забременяла в рамките на експериментите. Никакви подробности за нея не са оповестени.

Според медика и експерт в областта на биоетиката Уилям Хърлбът от Станфордския университет в Калифорния, който се познава с китайския учен от две години, през ноември м.г. не е можело ембрионът да бъде идентифициран чрез ехографски преглед. "Навремето жената вероятно е била в 6-ата седмица от бременността си, а това означава, че сега е бременна в 12-14-ата седмица", каза експертът. Той възнамерявал да посети лабораторията на Джинкуей, но след вестта за експериментите му двамата не са се срещали. Те поддържали контакт чрез имейли и телефонни разговори.

"Министерството на науката и техниката на Китай застава решително срещу подобни експерименти", се казва в съобщение на ведомството, публикувано на сайта му. Стана ясно, че научно-техническата дейност на Хъ Джинкуей е била преустановена от министерството. То ще координира усилията си с други институции за подобряване на нормативната база, свързана с генните експерименти. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ