Напишете дума/думи за търсене

Рекорд! 117 бебета се родиха в УМБАЛ "Св. Георги" през юли

АГ клиниката на УМБАЛ "Св. Георги" дава от утре безплатни консултации на майките по кърмене

117 бебета са проплакали в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив през юли. Това е най-големият брой раждания от началото на годината, съобщиха от лечебното звено.

Традиционно през юли и август в болницата има най-много новородени. От началото на годината са родени 751 бебета. През 2020 г. техният брой е бил 1600.

От утре до петък в АГ клиниката ще дават безплатни консултации по кърмене. Лекарите оттам препоръчват новородените да бъдат хранени с майчино мляко поне до 6-ия месец. Такива са и указанията на Световната здравна организация. Кърменето може да продължи до втората година на детето, като междувременно в менюто му се включи и смесена храна, обясняват експертите.

Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на консултациите в клиниката. Те ще се извършват на място в лечебното звено между 10.30 и 12.30 часа от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък включително в клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ 66. Телефонът за контакти е 032 602 830.

С тази инициатива Клиниката по акушерство и гинекология ще отбележи Световната седмица на кърменето, която традиционно се провежда в началото на месец август.

Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу КОВИД-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ