Напишете дума/думи за търсене

50 забавления откъсват децата от компютъра

Експерти поощряват децата да пускат хвърчила, за да се забавляват сред природата вместо да стоят пред екрана на компютъра.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Педагози поощряват малчуганите до 5 години да се катерят по дървета и да пускат хвърчила

Има начин да откъснете невръстните си потомци от компютъра и да ги върнете към позабравени вече развлечения от чудния свят на детството.

Частната детска градина за момичета “Бърджис хил гърл скул” в Западен Съсекс, Англия, е изготвила списък с 50 забавни занимания, които

лекуват

пристрастяването

на деца до 5-6-

годишна възраст

към айпада,

телевизията,

телефона, електронните игри, анимационните филмчета.

Забавачницата, обучаваща питомци от 6 месеца до училищна възраст, е основана през 1906 г. от г-ца Беатрис Гуд. Тя предлага идеите си и на други детски градини, изпраща ги на родители с деца на такава възраст, призовавайки да ги прилагат и обогатяват със свои предложения.

Епидемията от зависимост към мобилните устройства е главната причина за затлъстяването и летаргията сред децата до 1-и клас, пише “Дейли мейл”.

Британски правителствени изследвания сочат, че днешните малчугани прекарват по-малко време навън от когато и да било и два пъти по-малко от родителите си.

Няма ги вече

предишните

игри до тъмно

в махалата

Палавниците стоят на въздух средно малко над 4 часа на седмица, а предишното поколение е било на открито по 8,2 ч на седмица. Според сондаж сред английски семейства 10 процента от децата им не са стъпвали в парк, гора или на плажа поне една година.

Вариантът “ваканция при баба на село” западна силно в днешно време. Той е напълно зависим както от отношението на родителите към забавленията на открито, така и от социално-икономическия им статус. 

“Надяваме се, че така децата до 5 годинки ще загърбят таблета и ще започнат да се катерят по дърветата - казва директорката на “Бърджис хил скул” Лиз Лейборн. - Това е начин да поощрим храбростта, с която са известни нашите момичета.”

Тя е установила, че невръстните малчугани проявяват завидна смелост и любопитство, но с израстването много от тях стават по-предпазливи,

поемат по-малко

рискове и

развиват

страх от провал

И свързва това с инертността, която се засилва при злоупотреба с новите технологии.

Миналата година британският министър на образованието Деймиан Хиндс обяви план, според който постъпващите в 1-и клас попълват списък с развлекателни дейности, които ще следват през годината. Подобен списък се представя всяка година при преминаване в по-горен клас.

“Желанието да пробваш нови неща е прекрасна платформа за децата, достигнали училищна възраст. Надяваме се нашата банка с идеи да вдъхнови малките и техните родители

да излязат

от вкъщи и да

опознаят света

около тях”, казва Лиз Лейборн. 

Педагози се надяват децата до 5 годинки да започнат да се катерят по дърветата и да загърбят таблетите.
Педагози се надяват децата до 5 годинки да започнат да се катерят по дърветата и да загърбят таблетите.

Същевременно децата са бомбардирани с инфотейнмънт – нов термин за медийните развлечения – телевизия, филми, несекваща лавина от електронни игри, мобилни телефони.

50-те идеи на “Бърджис хил скуул” предлагат алтернатива на този заседнал, затъпяващ живот. Но

родителите

трябва да се разделят

с удобството

да не бъдат безпокоени

от децата, вторачени в екрана.

Малките започват да се увличат по високите технологии едва проходили и докато тръгнат на училище, този интерес се превръща в мания, особено ако не им се предлагат други забавления, обясняват британските педагози.

Те предлагат алтернативи, между които разходки сред природата, където да ловят риба, да пускат хвърчила, да мятат подскачащи във водата камъчета,

да тичат под

дъжда и да

цапат в локвите

с гумени ботушки.

В листата на идеите са още бой с водни бомбички, печене на сладки, скачане върху леглото сутрин, търкаляне по тревата, търсене на четирилистни детелини и много други игри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ