Напишете дума/думи за търсене

70% от детските продукти и малки кухненски уреди са опасни

Почти всички детски легла не отговарят на изискванията.

Осем от десет играчки с отровни химикали

70% от тестваните на европейско ниво продукти не отговарят на изискванията за безопасност, показва доклад на ЕК.

507 продукта в 7 различни категории са били изпитани, като се оказва, че 355 от тях не отговарят на поне едно от изискванията. Става въпрос за преглед за нитрозамини в детските играчки, безопасност на домашно оборудване за игри на открито, бебешки легла тип гнездо, бебешки кошчета, спални чували, кабели, малки кухненски готварски уреди и детски седалки за автомобил. Специално внимание е било отделено и на онлайн продажбите на бижута, които могат да съдържат опасни метали.

В 80% от популярни сред децата играчки - балони, бои за рисуване с пръсти и гумени играчки, са били открити нитрозамини, които са отровни химични съединения.

Много родители купуват катерушки, люлки и къщи за игра на децата си, но 79% от изпитаните от тях се оказват опасни. Почти всички (97%) от тествани бебешки легла тип гнездо, кошари и спални чували също не отговорят на изискванията.

Детските столчета за кола, които са задължителни в ЕС, са включени в проекта. В тази категория резултатите са по-положителни - 57% от пробите отговарят на изискванието, но 43 на сто - не, въпреки че изследванията са само 7.

В категорията малки кухненски готварски уреди са тествани минифурните, фритюрниците, скарите и тостерите, като 63% от тях отговарят на изискванията за безопасност и 37 % - не.

Резултатите от проверките на бижутата, които се продават онлайн, също са положителни - в 63% от тях няма опасни метали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ