Напишете дума/думи за търсене

Как детето да има здрави кости

Лесно е да приемем костите си за даденост. В края на краищата те вършат цялата си работа “зад кулисите”. Но когато костта се счупи, това е голям проблем. Отнема време да се излекува, дори и при деца.

Наличието на здрави кости в детството поставя основата за здравето им през целия живот. Ние изграждаме почти цялата си костна плътност, когато сме деца и тийнейджъри. Процесът е завършен предимно на 20-годишна възраст. Като възрастни, ние все още заместваме старата кост с нова кост, но по-бавно. С течение на времето тази ни функция отслабва.

Децата със силни кости имат по-голям шанс да избегнат слабост по-късно в живота. Като родител можете да помогнете, като се уверите, че децата получават трите ключови съставки: калций, витамин D и упражнения.

СНИМКА: Michael Cox
СНИМКА: Michael Cox

Давайте на децата храни с високо съдържание на калций

Калцият е минерал, известен с изграждането на здрави кости. Намира се в млечни продукти, боб, някои ядки и семена и листни зелени зеленчуци. Често се добавя и към храни като портокалов сок или зърнени закуски.

Какво можете да направите?

Насърчавайте детето си да консумира храни с високо съдържание на калций. Ако яде млечни продукти, вашият лекар или диетолог може да ви насочи колко да сервирате въз основа на възрастта. По-малките може да се нуждаят от 2–3 порции нискомаслени млечни продукти всеки ден, докато по-големите - от 4 порции.

Опитайте се да замените обичайните храни с висококалциеви версии. Купете бадемово масло, вместо фъстъчено. Или пък подсилен с калций портокалов сок, вместо обикновен.

Дайте добавка с витамин D след консултация с педиатър

Витамин D (понякога наричан витамин D3) помага на организма да абсорбира калция. Но повечето деца не ядат много храни, които съдържат от него. Тъй като този витамин е толкова важен, педиатрите препоръчват на всички деца да приемат добавка, ако не получават достатъчно в диетата си.

Какво можете да направите?

Попитайте вашия лекар от колко витамин D се нуждае детето и какъв е най-добрият начин да го получите.

СНИМКА: Arseny Togulev
СНИМКА: Arseny Togulev

Насърчавайте децата да спортуват

Нашите мускули стават по-силни, колкото повече ги използваме. Същото важи и за костите. Дейностите с натоварване - като ходене, бягане, скачане и катерене са особено добри за изграждането на кости.

Те използват силата на нашите мускули и гравитацията. Натискът кара тялото да изгради по-здрава кост. Дейности, като каране на колело и плуване от време на време, не създават това натоварване. Те са чудесни за цялостното здраве на тялото, но децата също трябва да правят някакъв вид упражнения за натоварване.

Какво можете да направите?
Уверете се, че детето ви получава поне един час физическа активност всеки ден, включително упражнения с тегло. То трябва да приема достатъчно калций, витамин D и да спортува. Те са наистина важни през юношеските и тийнейджърските години. Витамин D и калций също могат да бъдат полезни като част от медицинско лечение. Лекарите често ги предписват, когато децата се възстановяват от фрактури или ортопедични операции.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ