Напишете дума/думи за търсене

Методът 1-2-3 учи детето на организираност

Повечето деца живеят в хаос и дезорганизация. И това е нормално! Искате те да бъдат по-последователни и да останат фокусирани върху задачи, като например домашна работа. Възможно ли е?

Да! Някои малчугани изглеждат естествено организирани, но за останалите това е умение, което се усвоява с времето. С помощ и известна практика децата могат да разработят ефективен подход за свършване на задачите си. Вие сте идеалният човек, който да ги научи на това!

Техниката 1-2-3

Разделете всяка задача на тристепенен процес - организиране, съсредоточаване, завършване.

Организирането означава, че детето стига до мястото, където трябва да бъде, и събира необходимите материали, за да изпълни задачата.

Да останеш съсредоточен означава да се придържаш към задачата и да се научиш да казваш „не“ на разсейванията.

Да я свършиш означава да завършиш, да провериш работата си няколко пъти и да подготвиш всичко ча следващия ден, ако става дума за училищни задачи.

След като децата знаят тези стъпки и начина им на прилагане, могат да започнат да се справят по-независимо със задачите. Това означава, че ще се изпълняват с повишена последователност и ефективност. Разбира се, в началото ще се нуждаят от родителска помощ и напътствия, но вероятно няма да ви се налага да спорите толкова много.

Най-малките се чувстват уверени и горди, когато са в състояние да изпълнят своите ангажименти и отговорности. Те също така със сигурност ще бъдат доволни, когато открият, че имат допълнително свободно време да правят това, което биха искали.

СНИМКА: Diana Polekhina
СНИМКА: Diana Polekhina

От миене на зъби до домашна

За да започнете, въведете метода 1-2-3 и помогнете на детето си да го практикува в ежедневието. Дори нещо толкова просто като миене на зъби изисква този подход, така че може да използвате този пример, когато въвеждате концепцията:

Организиране: Отидете до банята и извадете четката и пастата за зъби.

Останете съсредоточени: Зъболекарите казват да четкате за 3 минути, така че това означава да продължите да го правите, дори ако чуете наистина добра песен по радиото или си спомняте, че сте искали да се обадите на приятеля си. Съсредоточете се и запомнете какво ви е казал зъболекарят за изтриване на венците.

Как да го направим: Ако направите стъпки 1 и 2, то 3 почти се грижи сама за себе си. Да го свършиш означава да сложиш последния щрих. С миене на зъби това би било например спиране на водата, прибиране на четката и пастата и гарантиране, че няма пяна от паста за зъби по лицето и в мивката. При по-сложна задача, като писане на доклад за книга за домашна работа, стъпките ще станат по-ангажиращи, но основните елементи остават същите.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ