Напишете дума/думи за търсене

Как се променя хуморът на децата в различните възрасти

Чувството за хумор може да озари семейния живот. Можете да си сложите смешна шапка и да гоните 3-годишното дете или да се преструвате, че падате в купчина листа, за да забавлявате първокласника.

Смехът заедно е начин за свързване и доброто чувство за хумор също може да направи децата по-умни, здрави и способни да се справят с предизвикателствата. Склонни сме да мислим за възприемчивостта на шегите като част от нашия генетичен състав, като това да имаме сини очи или големи крака. Но чувството за хумор всъщност е качество, което може да се развие, а не е нещо, с което се раждаме. Не е наследствено. Доброто чувство за хумор е инструмент, на който децата могат да разчитат през целия живот и да им бъде в помощ за:

СНИМКА: Juan Encalada
СНИМКА: Juan Encalada

Това да виждат нещата от много други гледни точки освен от най-очевидните

Това да бъдат спонтанни

Да схващат нестандартни идеи или начини на мислене

Да виждат отвъд повърхността на нещата

Да се наслаждават и участват в игривите аспекти на живота

Да не приемат себе си твърде сериозно

Малчуганите с добре развито чувство за хумор са по-щастливи и оптимистични, имат по-високо самочувствие и могат да се справят добре с различията (своите и чуждите). Децата, които могат да оценят и споделят хумора, са по-харесвани от своите връстници и по-способни да се справят с неблагополучията на детството - от преместването в нов град, до закачките и училищния тормоз.

Доброто чувство за хумор не помага само емоционално или социално. Изследванията показват, че хората, които се смеят повече, са по-малко склонни да бъдат депресирани и дори могат да имат повишена устойчивост към болести или физически проблеми. Те изпитват по-малко стрес, имат по-ниска сърдечна честота, пулс и кръвно налягане и по-добро храносмилане.

СНИМКА: CALEB SHAVER
СНИМКА: CALEB SHAVER

Различни възрасти - различен хумор

Децата могат да започнат да развиват чувство за хумор от много ранна възраст. Но това, което е смешно за малките, няма да е такова за тийнейджър. За да помогнете на всеки етап от развитието, важно е да знаете какво може да ги забавлява.

Бебета

Бебетата всъщност не разбират хумора, но знаят кога си усмихнат и щастлив. Когато издавате смешни звуци или физиономии и след това се усмихвате, мъничето ви вероятно ще усети вашата радост и ще ви имитира. То също така ще реагира силно на физически стимули, като гъделичкане.

Някъде между 9 и 15 месеца бебетата знаят достатъчно за света, за да разберат, че когато мама сложи пелена на главата си или казва “па-па”, прави нещо неочаквано и това е смешно.

Малки деца

Малките деца оценяват физическия хумор, особено този с елемент на изненада - като неочаквано гъделичкане. Докато развиват езикови умения, ще намират римите и някои фрази за смешни. Това ще продължи до предучилищните години. Точно по това време много подрастващи започват да се опитват да разсмеят родителите си.

Деца в предучилищна възраст

Децата в предучилищна възраст са по-склонни да намерят хумор в картина с нещо объркано (кола с квадратни колела, прасе със слънчеви очила), отколкото шега или игра на думи. Несъответствието между картини и звуци (кон, който казва “му”) също е смешно за тази възрастова група.

Деца в училищна възраст

Докато децата преминават от детската градина към училище, преувеличението става все по-смешно. Те могат да открият удоволствието да разказват прости вицове. И ще повтарят едни и същи шеги отново и отново.

По-възрастните ученици могат да боравят с гатанки и други форми на игра на думи. Те също така ще започнат да се подиграват с всяко отклонение от това, което възприемат като „нормални“ форми на поведение или обличане, а грубите шеги, свързани с телесните функции, също ще са актуални. Децата на тази възраст също така развиват по-фини разбирания за хумор, включително способността да използват остроумие или сарказъм и да се справят с неблагоприятни ситуации, използвайки хумор.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ