Напишете дума/думи за търсене

Близнаците на Ева Веселинова се хващат за ръка веднага щом се доближат

Бебетата слушат класическа музика още от корема на майка си, а сега вече свирят на детско пиано

Двоен стрес, двойна радост, двойно щастие. От половин година това изпълва живота на журналистката Ева Веселинова. Тази пролет се родиха близначетата ѝ Стефания и Борис. Родителите им сами избират имената и не ги кръщават на никого. Момченцето носи любимото име на таткото, а момиченцето - на майката.

Може би и двойно повече умора има в дните на Ева Веселинова, защото двете бебета нямат еднакъв режим - спят и се хранят по различно време. Като братче и сестриче тепърва започват да си играят все повече заедно, но понякога се улисват и може да се ударят, без да искат. Ако майка им ги остави за повече време заедно, започват да се закачат - бъркат си в носа, очите, ушите. Затова Ева Веселинова иска всяко бебенце да има своя отделен режим за хранене, спане и игри. “Те са отделни човечета и имат различни нужди. Много погрешно е според мен майките да се опитват да синхронизират режимите на близнаците, сякаш е едно дете. Целият ден трябва да е зает с две отделни деца”, казва журналистката.

Ева Веселинова с малкия Борис.
Ева Веселинова с малкия Борис.

Стефания и Борис са на пет месеца и половина и вече започват да сглобяват цели бебешки изречения, които майка им усърдно слуша и запомня. Тя всеки ден говори на техния език, защото според нея това ги стимулира да общуват повече. “Запомнила съм какви думички казват, приближавам се до тях и им говоря, не че знам какво, но това е много важно за тях. Радват се, че съм близо до тях, че ги разбирам. Само като им се усмихна, и те ми се усмихват, защото

ме усещат

много силно”,

разказва Ева. Сега децата ѝ преминават и през важен етап от живота- сблъскват се с различна храна от обичаното мляко. Въпреки че двамата още се мръщят на пюрето от тиквичка, майка им се надява да свикнат и да харесват зеленчуците.

Бебетата на Ева Веселинова вече са ходили и на море. Шумът на вълните и морският бриз много им харесва. Според майка им престоят за две седмици в Гърция им се е отразил много добре. “По принцип смятам, че е рано децата да се водят на море и да бъдат на плажа. Но моите бяха много спокойни. Най-интересното беше да установя, че

за две седмици там

пораснаха двойно повече. Развиха се и умствено много, защото започнаха да играят и да си общуват по различен начин”, разказва майката. Това вероятно се дължи на смяната на обстановката и всички нови и различни места, които виждат децата, развиват мисленето им.

Близначетата ядат първото си пюре от тиква.
Близначетата ядат първото си пюре от тиква.

За Ева едно от най- важните неща при бебетата е да се развива моториката им. Тя е направила три къта с различни игри в дома им и сменя забавленията им на всеки половин час. Всеки ден тримата имат “час за пеене и свирене”. Майка им пуска музика и пее различни песни, а Стефания и Борис не спират да се смеят и това е заниманието, което най-дълго задържа интереса им. Отделно двамата имат играчка пиано, на която свирят. Всъщност те са закърмени с музика, защото

докато е била бременна, журналистката е слушала тихичко

по цял ден класическа музика

Може би затова сега близнаците толкова я обичат.

Докато не пораснат, Ева е категорична, че няма да им дава да използват таблет или телефон. Тя и таткото са си установили и стриктни закони за гледането на телевизия. В дома им телевизорът е включен само вечер, когато децата заспят. “Трябва много да се внимава, защото децата се влюбват в телевизора или телефона. Още преди да можеха да се обръщат, започнаха да се въртят, само за да видят телевизора”, казва Ева. За нея е много по-важно Стефи и Борис да играят различни интерактивни игри, защото това стимулира движенията им, както и мозъчното им развитие.

Ева Веселинова държи Стефания
Ева Веселинова държи Стефания

Най-забавните моменти за Ева са, докато гледа различните физиономии на близнаците. Те са в такава възраст, че непрекъснато правят най-различни гримаси на лицето. “Като ги гледам постоянно си мисля какво те си мислят. Всичко се изписва на лицата им. Сега започнаха и двамата да се смеят с глас по минимум пет минути. Най-често го правят като ги целувам по вратлето и им говоря на техния език”, разказва майка им.

Връзката между близнаците е много по-силна в сравнение с братя и сестри. Стефи и Борис са започнали да се търсят едно друго, когато са станали на 3 месеца. Колкото и да са малки обаче, двамата щом се доближат едно до друго, се хващат за ръка. “Много е важно сега да се опознават, защото тази близост и връзка остава за цял живот. Когато започнат да прохождат, ще започнат да играят още повече и ще им бъде много добре”, според майка им. Тя откровено обаче

се притеснява за себе си, когато всяко бебе ще тича в различна посока

Но игрите на Стефи и Борис със сигурност ще бъдат по-интересни и двамата няма да имат нужда от майка си, която да ги занимава.

Докато не пораснат, Ева Веселинова няма никакво свободно време. Наблюдава ги непрекъснато и дори е разбрала кои са любимите им цветове. Момиченцето обича жълто, а момченцето - зелено. Тези цветове много привличат вниманието им и те се усмихват, като ги видят.

Близначетата ядат първото си пюре от тиква.
Близначетата ядат първото си пюре от тиква.

Когато разбира, че е бременна с близнаци, реагира съвсем естествено - изпитва сериозни притеснения. “Мислех си как ще имам време за двете, дали ще мога сама, защото не ползвам помощта на баби. Ще мога ли да им обърна достатъчно внимание, но се свиква. Самите деца те насочват после. Когато не губиш време да разбереш какво искат, е по-лесно”, споделя Ева.

За майчинството Ева се подготвя с много четене на книги. Според нея най-важното е майката да е подготвена във всяка ситуация, но да реагира спрямо собственото си дете, защото всяко бебе е различно.

Мотото, което има младата майка, е “Най-важното е едно дете да не боледува, памперсът да е пълен и да наддава килограми. Ако това се случва, значи вървиш в правилната посока”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ