Напишете дума/думи за търсене

6 предимства на късното майчинство

Усещането, че биологичният ни часовник тиктака, може да бъде наистина страшно.

Качеството и броят на яйцеклетките при жените намалява с напредване на възрастта. А бременността над 35 години носи някои допълнителни рискове от усложнения - като хипертония и диабет за вас или хромозомни аномалии, като синдрома на Даун, за вашето бебе. Добрата новина е, че все повече изследвания разкриват някои изненадващи предимства на късното майчинство.

То може да поддържа в добра форма работата на мозъка

Раждането на деца по-късно в живота може да засили и подобри работата на мозъка ви. Проучване, публикувано в "Journal of the American Geriatrics Society", тества 830 жени на средна възраст, за да определи дали има връзка между раждането на бебе в по-късна възраст и мозъчната работа.

Жените, които са родили последното си дете след 35, имат по-остър ум и по-добра памет. Дамите, които са станали майки след 24-годишна възраст, са по-добри в решаването на проблеми, отколкото тези, които са го направили преди това.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

Намален риск от нараняване

Разбира се, вие винаги ще се опитвате да предпазите детето възможно най-добре, независимо от възрастта си. Няколко проучвания обаче посочват факта, че рискът за детето да претърпи неволно нараняване, което изисква медицинска помощ, намалява с увеличаването на възрастта на майката.

Едно такова, публикувано в "British Medical Journal" през 2012 г., установява, че при родилите 30-годишни жени рискът за детето е 36.6 %, а при тези на 40 - от 20 до 28.6 %. Друго по-скорошно проучване от Япония, което анализира рисковете от непреднамерени наранявания и последвал прием в болница, стига до същия извод.

Вие сте по-подготвени емоционално

Несъмнено има чувство за зрялост, което идва заедно с напредването на възрастта. Помислете само колко сте се променили от тийнейджърските си години! Зрелостта играе основна роля за по-доброто родителство.

В проучване от март 2017 г., публикувано в списанието "European Journal of Development", холандски изследователи разглеждат психосоциалното развитие на две групи деца на възраст 7, 11 и 15 години. Едната група е родена от майки на възраст над 31 години, а другата на по-млади - от 31. Те изненадващо стигат до откритието, че по-възрастните майки са по-малко склонни да ругаят или да дисциплинират физически децата си.

Вероятно е детето ви да е по-интелигентно и по-образовано

Колкото повече чакате да имате деца, толкова по-вероятно е детето ви да порасне сред по-напредналите нива на технологиите. Проучванията показват, че децата на по-възрастни майки остават в образователната система по-дълго и са по-склонни да отидат в университет, отколкото техните връстници, родени от млади майки.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

Може да сте по-стабилни финансово

Ако имате предимството да завършите образованието си и да отделите време за развитие в професионалното си поприще, вероятно ще получавате по-висока заплата от майка, която е имала дете преди да се ориентира кариерно.

Подмладявате се

Някои хора смятат, че раждането на бебе по-късно означава, че няма да имате енергия, колкото един млад родител или да сте наоколо за големите житейски събития - като сватба и внуци. Това обаче не е така.

Проучване от 2015 г. установи, че жените, които имат деца след 33-годишна възраст, са два пъти по-склонни да доживеят до 95 в сравнение с тези, които са родили последното си дете преди 30.

Ако сте над 40 с поне 1 дете и се колебаете дали да станете майка отново, си струва да обмислите всички тези факти.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ