Напишете дума/думи за търсене

Кои са рисковите фактори за раждане на недоносено бебе?

Най-честата причина бебето да е по-малко от средното - с тегло по-малко от 2,5 кг при раждането - е недоносеност (раждане преди 37 гестационна седмица). Колкото по-рано се роди то, толкова по-малко е вероятно да бъде.

Това е така, защото плодът е имал по-малко време за растеж в утробата. Той наддава голяма част от теглото си през последните седмици от бременността. Някои бебета не наддават много на тегло в утробата поради други рискови фактори. Наличието на един или повече от тях обаче не означава, че ще новородено с ниско тегло.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

Рисковите фактори включват:

многоплодна бременност (близнаци, тризнаци или повече)

проблем с плацентата

инфекция в утробата

майката е с хронично здравословно състояние, като високо кръвно налягане или бъбречно заболяване

майката приема определени лекарства за лечение на състояния като епилепсия и кръвни съсиреци

майката не наддава достатъчно или не поддържа теглото си през цялата бременност

пушене, пиене на алкохол или употреба на забранени от закона субстанции

излагане на замърсяване на въздуха или олово

бебето е с вродено нарушение

Понякога бебето се ражда с тегло под 2,5 кг просто защото родителите са сами по себе си малки или имат определен етнически произход. Например, бебетата, родени в Австралия, са два пъти по-склонни да имат ниско тегло при раждане.

Как се следи размерът на плода?

По време на рутинни пренатални прегледи вашият лекар отбелязва растежа и размера на вашето бебе. Няма начин обаче да се измери точното тегло преди то да се роди. Килограмите на бебето винаги се следят внимателно след раждането му, за да се гарантира, че е здраво и расте правилно.

СНИМКА: Jonathan Borba
СНИМКА: Jonathan Borba

Някои от предизвикателствата, с които понякога се сблъскват малките бебета, включват:

проблеми с дишането или сърцето

ниски нива на кислород при раждането

невъзможност да поддържат телесната си температура

затруднено хранене и наддаване на тегло

инфекция

проблеми с очите и зрението

проблеми с червата

Всички те са по-склонни да се появят при недоносеност.

Ако няма други усложнения, бебетата с ниско тегло при раждане обикновено „наваксват“ физическия си растеж. Това е най-честият развой на събитията, така че не се тревожете. Важно е все пак да изберете лечебно заведение, което има необходимо отделение за грижа за недоносени бебета. Така ще сте по-спокойни за самото раждане и ще се чувствате подготвени за всяка ситуация.

Каква температура трябва да поддържаме у дома, ако имаме недоносено бебе?

Всяко бебе, което при раждане тежи по-малко от 2,000 г, се нуждае от специални грижи независимо от това, дали е недоносено или не.

То особено много се нуждае от непрекъснат медицински надзор. Децата с ниско тегло обикновено остават непродължително време в родилното заведение, където има на разположение кувьози и специалисти.

Oт самото начало дръжте бебето на топло. Това е най-важното нещо, към което семейството трябва да насочи своето внимание. При излагане на хладен въздух недоносеното бебе бързо губи своята телесна температура, защото терморегулацията му е недостатъчна.

Температурата на стаята трябва денонощно да бъде 27°C. Това означава, че в стаята трябва да бъде много топло. Ако бебето се роди в хладна стая, веднага след прерязване на пъпната връв го пренесете в най-топлата стая. След това се опитайте да затоплите стаята до 27°C. При равни други условия малката стая се затопля по-лесно от голямата. Ако нямате възможност да затоплите стаята, кухнята временно може да се окаже най-подходяща.

Въздухът трябва да бъде до известна степен овлажнен. С изключение на летните месеци въздухът в стая с температура 27°C е изключително сух. Ако се наложи бебето да остане в къщи по-дълго, въздухът трябва да се овлажнява.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ