Напишете дума/думи за търсене

Какви грешки допускаме относно безопасността на детето

Когато става въпрос за безопасността на бебето ви, има някои правила, които със сигурност знаете добре. Като например да го слагате да спи по гръб, да не му давате малки предмети, които може да погълне, да не го оставяте без надзор и други.

Листът се увеличава постоянно, колкото по-опитна ставате. Вие постоянно мислите за всичко това, но колкото и да се стараете, със сигурност има някои малки неща, които пропускате от време на време.

Бебето спи в кошчето за кола или в суинга си.

Последното нещо, което един родител иска, е бебето му да заспи в колата или в суинга. И не за друго, а защото тогава преместването му в това състояние се превръща в наистина трудна задача. Последни проучвания сочат, че заспиването на бебето в полуседнало положение е дори опасно. Изследване, направено от Световната организация на педиатрите показва, че, докато бебето е в столчето или в суинга, главичката стои настрани и е леко приведена. Именно тази позиция може да доведе до липса на въздух или стряскане, ако колата попадне в дупка.

Разбира се, няма как използването на столчето за кола да се ограничи, затова е достатъчно да сте по-внимателни и да бъдете близо до бебето в такъв момент – по възможност на задната седалка. Използвайки суинг, се стремете да преместите детето в кошарката му при първа възможност, където е в най-голяма безопасност.

Спускате се по пързалката заедно.

Няма начин да не ви се е приисквало да се спуснете по пързалката заедно с детето. Това действие, извършено в тандем обаче, се оказва и рисковано. 14% от фрактурите при децата над 1-годишна възраст, са от спускане с родител от пързалка. Представете си, че крачето или обувката на детето се закачи по пътя надолу, а в същия момент вие го избутате с тежестта си отзад. Същото се отнася и за падането върху него, когато вече сте долу. Бъдете внимателни с това иначе забавно преживяване.

Нямате навик да слагате спирачката на детската количка.
Всяка майка знае колко важно е да блокира колелата на бебешката количка, когато махне ръцете си от нея. Това невинаги се случва, защото понякога преценяваме, че теренът е равен и наистина няма нужда от това.

Никога няма нещо напълно сигурно и понякога е достатъчно да обърнете главата си за 1 минута, за да стане нещо непредвидимо. Същото се отнася и за моментите, когато слагате или изкарвате бебето от количката – натискайте винаги блокиращия педал, дори да ви се струва ненужно.

Детето се храни, докато шофирате.

Ако сте сами в колата и шофирате, а бебето е в кошчето си, не е добра идея да му давате шишето с храна. Ако то се задави, няма как да реагирате достатъчно бързо да спрете, след като сте единственият човек в автомобила. По-добре отбийте и го нахранете, а едва след това продължете с пътуването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ