Напишете дума/думи за търсене

Подгответе бебето преди първата разходка на студено

Отскоро сте майка и вашето бебе се е появило на бял свят в студените месеци. Съвсем логично сега пред вас стои въпросът как точно ще се справите с разходките през зимата и изобщо студените дни.

Една част от познатите ви съветват да прекарате цялото това време до пролетта у дома. Други пък са на мнение, че, извеждайки детето навън, ще го калите. И така вие на сте съвсем наясно как е най-правилно да постъпите, защото се страхувате да не го простудите. Кое е най-правилното?

Достатъчно е температурата да е поне 10 градуса, за да излезете на разходка. Разбира се, трябва да съобразите и това да няма вятър или поне детето да не е изложено пряко на него чрез специално покривало за количката. Специалистите съветват преди първата разходка на студено да подготвите своето дете. В продължение на няколко дни отваряйте за минути прозореца в стаята му. Разбира се, през това време то трябва да е добре облечено. Правете го в продължение на седмица, като увеличавате времето всеки ден, докато не стигне до 30 минути. Едва тогава вашето бебе вече ще е готово за първата си зимна разходка. То ще се е климатизирало и за него първата среща с хладния въздух няма да е шокова. Промените от топло към студено трябва да стават плавно, защото вашето бебе все още е твърде крехко. Хубаво е разходките да стават в интервала от 12,00 до 16,00 ч., когато времето е най-топло.

Въпреки че е зима, не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем по личицето му. Дрешките, с които ще го облечете също са важни. Много мами ги наслояват с цел на детето да му е по-топло. Това не е правилно, защото по този начин лесно ще се изпоти и е много по-вероятно да се разболее. Важно е не колко много дрехи обличате, а какво е качеството им. За зимата избирайте такива от памук и естествени материи. Ушичките и челото трябва да са покрити с шапка. Не забравяйте шала и ръкавичките.

От особено значение е не само начинът, по който ще изведете вашето бебе на разходка през зимата, а и това каква е температурата у дома. Много майки го претоплят в стремежа си да не му е студено. Увеличават прекалено стайната температура и в същото време обличат детето прекалено дебело. Така то не може да диша и да се охлажда. Скоро се появяват пъпчици, наподобяващи червени петънца. Това е един от първите знаци, че сте прекалили.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Добре е стайната температура да е не по-висока от 24 градуса. С порастването на детето тя намалява. Периодично проверявайте дали на детето не му е прекалено топло или студено, като го пипате зад врата, по челото или по бузките. Разходките в зимните месеци трябва да продължават не повече от 30 минути. Ако детето ви е над 6 месеца, времето може да се увеличи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ