Напишете дума/думи за търсене

6-те неща, които един родител никога не бива да изричa

Щеше да е чудесно, ако всички родители и деца бяха перфектни. Но това няма как да се случи, защото съвършени хора не съществуват, а и не е необходимо.

Когато сте родител и се разочаровате, може да кажете в яда си нещо на детето, без да го мислите наистина. Дори и следващият забранен списък да ви се струва абсурден, повярвайте, че наистина има хора, които в момент на гняв изричат подобни думи. Моля, не го правете! Тези изказвания не само ще наранят детето ви, но и биха имали трайни последици върху самооценката му в живота.

Иска ми се да не те бях раждала

Никое дете, никога и по никакъв повод не трябва да чува този коментар от родителите си! Дори да сте толкова разочаровани, че да не можете да сдържате емоциите си, прехапете си езика, ако мислите, че има риск да кажете това. Тази фраза не само наранява чувствата на детето, но и уврежда самочувствието му, карайки го да смята, че е нежелано. Това е може би най-пагубното изречение.

Побързай или ще те оставя тук и си тръгвам

Децата не разбират концепцията за времето така, както възрастните. Ако малчуганът вече има страх да не бъде изоставен или да се загуби, правейки това изявление, вие ще добавите още към загрижеността му. Опитайте се да разберете защо се бави и направете, каквото можете, за да го накарате да се движи по-бързо, без да му всявате страх.

Никога не правиш нещата, както трябва

Когато казвате това отново и отново, вашето дете ще започне да се чувства така, сякаш не може да направи нищо, както трябва. Ще се чуди защо изобщо трябва да си прави труда да опитва, като никога не го поощрявате. Опитайте да използвате фразата: “Бих искал да направиш това по този начин”. Бъдете конкретни с това, което искате, така че то да ви разбере правилно и да изпълни това, което се изисква към него. Бъдете търпеливи, дори и да не стане от първия път. Ако е необходимо, помогнете и покажете.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Иска ми се да приличаше на брат си/сестра си

Никой не обича да бъде сравняван с някой друг. Децата искат да бъдат оценени такива, каквито са. Правенето на подобни изявления само насърчава съперничеството между братя и сестри. Дете, което чува този вид твърдения често, може да усети, че не е в състояние да постигне нищо достойно, защото никога няма да бъде достатъчно добро като братчето си.

Вместо да сравнявате децата си, признайте, че всяко е различно със собствените си силни страни и способности. Уважавайте различията им и ги обичайте такива, каквито са.

Пренебрежителни коментари за другия родител на детето ви, ако сте разделени

Децата не трябва да бъдат поставяни в средата на разногласията на родителите си или да чуват, че говорите лошо за бившия си партньор. Това може да накара детето да мисли, че трябва да избере страна или трябва да каже лоши неща, за да покаже съпричастност към вас. Дори и да сте разделени, е важно да казвате само добри неща за другия родител пред децата си.

Не можем да си позволим това

Ако кажете на децата си, че не можете да си позволите нещо, те ще започнат да мислят, че парите могат да купят щастие. Те могат също да си помислят, че семейството ви има финансови затруднения, независимо дали е вярно или не. Вместо да кажете, че не можете да си позволите нещо, не е нужно да давате причина защо отговорът ви на искането е „не“.

Всички родители се разочароват от време на време. Ако направите едно от тези изказвания, незабавно се извинете на детето си. Обяснете, че сте сгрешили, не сте имали предвид това, което сте казали, че го обичате и ще се опитате да не го казвате отново. Децата трябва да имат родители, които да ги насърчават и изграждат, а не да разрушават самочувствието им с небрежни думи, които не са имали предвид.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ