Напишете дума/думи за търсене

Времето пред екрана, което съвременните деца прекарват, е тревожно

СНИМКИ: Unsplash

Количеството време пред екрана, което съвременните деца прекарват, е тревожно.

Изглежда, сякаш не се уморяват да гледат ютюб на смартфона на мама, да пускат приложения на таблета или да играят видео игри на семейния телевизор.

Управлението на времето пред дигиталните устройства е важно, но промените на неправилните навици не се случват със светкавична скорост. Както родителите знаят, децата не приемат това като проблем, но можете да им помогнете да го направят, като приложите успешни техники и философия от самото начало. Наблюдението и управлението на времето пред екрана на вашите деца се превръща в неразделна родителска отговорност.

Какво изобщо означава това? Как мама и татко могат да наложат граници, когато днес дигиталните устройства за способ за дистанционно образование и дори социализация поради глобалното затваряне, заради коронавируса? Как родителите и децата могат да намалят времето на екрана, след като така или иначе вече са стресирани от глобалните обстоятелства? Пандемията само влоши използването на цифрови устройства, което беше и без това прекомерно - особено при подрастващите. Тенденцията продължава да се ускорява, което означава, че е добър момент родителите да вземат мерки и да се изправят срещу тази нова реалност, в която се намираме.

Семействата проявяват все по-голяма креативност и прекарват все по-забавно време заедно. Двойките работят за задълбочаване на отношенията си. Деца и възрастни ходят нагости на съседите. Хората готвят повече. Децата се учат да помагат в кухнята. Хората „къмпингуват“ на закрито и в задните дворове. Хората четат повече и наваксват с филми. Накратко - сега е най-подходящото време да ограничите безцелното време пред екрана, когато то не е свързано с неотложни задачи - като учебни ангажименти.

До какво води прекомерната употреба на дигитални устройства?

Пристрастяване към екранното време

Липса на социални умения в реалния свят

Липса на физическа активност

Агресивно поведение

Лоши хранителни навици

По-малко лична комуникация

Ограничен речник

Проблеми с домашната работа

Безучастност в домакинската работа

Въздействие върху зрението

Децата са по-уязвими от възрастните, когато става въпрос за прекарване на твърде много време с устройства и това може да засегне много аспекти от семейния живот. В началото ще ви е трудно да поставите граници, но установяването на добри практики отрано е важно.

Винаги е добре да преглеждате часовете, които децата прекарват със смарт устройствата. Поставете максимално допустимо време и часове, в които малчуганът може да стои пред екрана. Обсъдете новите правила с всички членове на семейството пред детето, за да има единодушие. Ограниченията трябва да се следват и от двамата родители, за да не бъде допуснато уронване на авторитета на единия или другия. Когато види, че сте единодушни, детето ще приеме ситуацията по-сериозно.

Не забравяйте да му обясните за всички вреди, които причиняват дигиталните устройства. На първо време се уговаряйте кой ще следи за изпълнението на графика в конкретен ден. Бъдете твърди и не се поддавайте на манипулации. В същото време се старайте да инициирате възможно най-много и разнообразни активности, с които детето ви да се развлича. Не очаквайте фантастични резултати от самото начало, но бъдете сигурни, че с постоянство и търпение те ще се появят рано или късно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ