Напишете дума/думи за търсене

Как детето да закусва плодове и зеленчуци с желание

Плодовете и зеленчуците са идеалнa закуски за най-малките. Те са пълни с витамини и антиоксиданти, а също така съдържат полезни количества минерали и микроелементи.

Имат ниско съдържание на калории, а в същото време са ключови компоненти за подпомагане растежа и развитието на вашето малко дете. Плодовете и зеленчуците трябва да присъстват в менюто всеки ден и да са здравословно допълнение към други здравословни храни. Ето десет бързи и лесни идеи за закуска за малко дете, които включват плодове и зеленчуци.

Плодове с кубчета сирене

Сиренето е богато на калций и фосфор, които са от съществено значение за развитието на костите. Резенчета ябълка, половинки грозде, стафиди или дори пръчици целина се съчетават добре със сирене за лека закуска.

Ананас с крема сирене като заливка

Крема сиренето е с по-ниско съдържание на сол от твърдите видове, като Чедър, но все пак е добър вариант за набавяне на калций, необходим за изграждане на костите. Консервираният ананас е по-удобен вариант от пресния, но се уверете, че сте избрали вид с по-малко добавена захар.

Замразени плодове, разбъркани с кисело мляко

За освежаваща закуска или десерт леко разбийте замразените плодове в блендера и разбъркайте с натурално или гръцко кисело мляко. Резултатът е подобен на сладолед, но без цялата добавена захар. Друг здравословен вариант е замразяването на пюре от банан. Можете дори да го поставите във формички за близалки.

Зеленчукови пръчици с хумус

Ако нямате време да си направите собствен хумус с консервиран нахут, тахан, чесън и лимонов сок, купеният от магазина също е вариант за вашето мъниче. Ако детето спазва вегетарианска или веганска диета, хумусът добавя допълнителен протеин, както и калций и желязо.

Пръчиците от червен пипер и моркови са естествено сладки, докато тези от краставица и целина - не толкова. Това обаче не означава, че не са супер вкусни!

Пюре от авокадо върху препечен хляб

Въпреки че авокадото е плод, то е богато на полезни за сърцето мононенаситени мазнини и Витамин Е. Тъй като е с високо съдържание на мазнини, е и с високо съдържание на калории, което го прави добър вариант, ако детето трябва да натрупа тегло. Можете да добавите малко лимонов сок и смлян пипер.

Чери домати и моцарела

Домат и моцарела е перфектната комбинация. Мазнините в сиренето помагат на вашето дете да абсорбира мастноразтворимите витамини от домата по-ефективно.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Банан върху препечен хляб

Пасирайте зрял банан върху препечен хляб и поръсете с канела. Гарантираме ви, че това е перфектен, алтернативен вариант за закуска, от който детето ви ще е впечатлено.

Както сами видяхте, няма нужда закуските да са скучни. С набор от сладки и солени опции, от които да избирате, можете да поддържате диетата на вашето малко дете разнообразна и да осигурите хранителните вещества, необходими за правилния растеж и развитие.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ