Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем зимно детско яке

Децата растат бързо и всяка зима се налага да се купува ново яке. Това обаче невинаги е лесно и изборът често се оказва неподходящ. Прочетете съветите по-долу, за да си спестите грешни покупки и да осигурите пълен комфорт на детето си с новото му зимно яке.

Не вземайте по-голям размер

Изкушаващо е да мислим, че ако вземем малко по-голям размер детско яке, то ще става на малчугана и през следващата зима и ще ни спести средствата за нова покупка. Но обикновено това е грешка.

На първо място, децата растат с непредвидима скорост и понякога в рамките на една година порастват с два размера вместо с един. И никога не може да знаете точно кога ще се случи това.

От друга страна, по-голямото яке е по-неудобно за детето, защото може да затрудни движенията му. Дългите ръкави ще пречат на ръцете, прекалено високата яка може да го задушава, качулката да пада върху очите му. Рискувате детето да поиска да го свали, докато играе навън, въпреки студеното време.

И не на последно място, по-голямото яке е твърде широко и не топли достатъчно добре, тъй като в широките процепи между якето и тялото на детето лесно може да проникне студен въздух.

Нека не бъде много тясно

Друга грешка, която е възможно да направите, е да вземете яке, което е твърде тясно. В такъв случай то ще пречи на детето да се движи свободно, ще го пристяга и ще му причинява неудобство. Ако купувате якето преди сезона, имайте предвид, че през зимата под него детето ще носи по-дебели блузи и дори няколко слоя дрехи, което ще увеличи ширината на тялото му.

Изберете по-дългото яке

Децата се движат наистина много и е важно якето да може да покрива добре телата им във всякакви пози. Затова избягвайте якета с дължина само до талията. Лесно може да проверите дали якето е достатъчно дълго – накарайте детето да вдигне ръце нагоре и се уверете, че кръстчето му не остава голо.

Проверете закопчаването

Проверете внимателно дали циповете и копчетата се закопчават добре и дали якето е удобно за малчугана, когато е закопчано. Ако детето е по-голямо и се облича само̀, уверете се, че може спокойно да се справи със закопчаването и разкопчаването на якето.

Изберете внимателно материята

Прекарвате ли заедно много време навън? Ходите ли често в снега? Пречи ли ви лошото време или детето излиза на открито дори при минусови температури? Отговорете си на тези въпроси, преди да изберете материята на якето. Разбира се, най-добрият вариант е детското яке да е водоустойчиво, дишащо, ветроустойчиво и с топлеща подплата. Така ще сте сигурни, че вашето съкровище се чувства комфортно и му е топло и сухо дори когато прави снежна крепост или тича под дъжда.

Вземете повече от едно яке

Това е най-болезненият вариант за бюджета ви, но всъщност е наистина трудно да се справите само с едно детско яке за целия сезон. Ще има нужда често да го перете и сушите, което в зимни условия може да се окаже трудно. Освен това не е изключено в рамките на няколко месеца детето толкова бързо да порасне, че в края на зимата якето вече да му е омаляло и да има нужда от по-голям размер.