Напишете дума/думи за търсене

Да започнеш живота си в кола на автопилот

Илон Мъск представя “Тесла”.

Заради необикновената му поява на бял свят лекари наричат момиче “бебе Тесла”

Колкото и добре да е планирано едно раждане, пак съществува доза риск за изненади. А понякога те са толкова големи, че превръщат новороденото в световна новина още с първите му часове живот.

Точно така се случи с дъщерята на американска двойка от Пенсилвания, която по своеобразен начин се включи в големия спор за безопасността на системата за автономен режим на електромобилите “Тесла”. Малката Мейв не дочака да се появи на бял свят под вещото ръководство на акушерки в болница, а напусна майчината утроба на предната седалка на семейния автомобил.

По принцип такива неща се случват, особено ако става въпрос за първо раждане и бъдещата майка не е в състояние да прецени колко често са контракциите, предшестващи появата на бебето. В случая с 33-годишната Ийран Шери обаче не е така. Тя вече е дала живот на момченце преди три години и смята, че е повече от готова за второ дете след сина си Рафа.

През нощта на девети септември тя получава слаби контракции. “Усещах, че раждането ще е на следващия ден, но не знаех, че толкова бързо ще се случи”, спомня си Ийран. Даже на сутринта се захваща с редовните си задачи по подготовката на Рафа за детска градина. След като обаче водите ѝ изтичат, решават да тръгнат към болница. Майката настоява първо да оставят сина в градината, но по пътя попадат в голямо задръстване и решават да карат направо към родилното.

Пътят е около 20 минути, но отнема тройно повече време. Ийран разбира, че бебето започва да излиза, и прикляка до предната седалка, на която се вози. Първоначално се опитва да забави процеса, тъй като първото ѝ раждане е било със секцио и макар да се е интересувала и чела много как даването на живот става по естествен път, никога не го е правила.

“В един момент даже си мислех дали да задържа, или да напъвам, както съм гледала по филмите, но усетих, че нещата започват да се случват извън моя контрол, и предпочетох да помогна с каквото мога”, разкрива майката пред американски медии.

Докато стоят блокирани в задръстването, тя инстинктивно хваща ръката на съпруга си и започва да я стиска. Това е знак за Кийтинг Шери, че освен да шофира, ще трябва да помага и при раждането. “Включих системата за автопилот на автомобила ни и зададох адреса на болницата в навигацията. Казвах на Ийран: “Добре, фокусирай се върху дишането си”. Това всъщност беше и съвет към мен, защото адреналинът ми се повишаваше. Обърнах се към сина ни, който седеше на задната седалка и гледаше неразбиращо какво се случва: “Рафа, всичко е наред. Сестричката ти пристига”, разкрива 34-годишният баща. Започва да диша заедно с жена си, но държи едната ръка върху волана, каквито са указанията на “Тесла” за безопасно използване на автопилот на електромобила. “Ийран стискаше другата ми ръка до счупване, но гледах да не променям нищо. Просто от време на време поглеждах навигацията колко минути остават до болницата”, споделя Кийтинг Шери.

Когато автопилотът на автомобила ги закарва пред здравното заведение, той си мисли, че са успели да пристигнат навреме, но чува изтощения глас на жена си: “О, боже, Кийтинг, тя вече е навън”. За щастие, на паркинга има педиатър, който им се притичва на помощ. Докторът извиква медицински сестри и прерязват пъпната връв. Веднага настаняват новороденото и майката в болницата.

Още при първия им преглед медицинският персонал започва да нарича момиченцето “бебе Тесла” заради необичайния начин, по който започва живота си. Това кара родителите да се замислят дали да не променят името, което са му избрали, и вместо Мейв Лили, да е Мейв Тес, но се отказват, тъй като първоначалният им избор е свързан с начин, по който се кръщават жените във фамилията на майката Ийран.

“Благодаря на гениалните инженери на “Тесла” за техния брилянтен дизайн на автопилота на нашия електромобил. Със сигурност преживяното в него го прави много по-специална част от нашето семейство и ще го задържим и след като лизинговата схема за купуването му приключи. Даже си мисля, че е добра идея да остане с нас до 2037 г., когато Мейв ще може да получи шофьорска книжка и това да е първата ѝ кола”, обяснява гордият баща.

Добрата новина за раждането на дъщеричката му идва след поредица от пътни инциденти при използване на автопилот на модели на “Тесла”, заради които дори правителството на САЩ започна официално разследване на компания дали предлаганите от нея системи за автономно управление без намеса на шофьора са безопасни. Става въпрос за най-малко 11 катастрофи след 2018 г., при които са ранени 17 души, а един е загинал. Сред тях има удар в паркирана пожарна с включени светлини, която частично е блокирала лентата за движение, но не е отчетена като препятствие от компютърната система на електромобила, която в този момент го управлява. “Тесла” използва много електроника, камери и понякога радар, за да локализира обекти по пътя и да снабди с информацията системата, решаваща в каква посока да продължи колата. В повечето случаи тя работи добре, но изпитва затруднения при срещи с паркирали моторни превозни средства със специален режим. Очаква се да бъдат проверени почти всички автомобили, които “Тесла” е продала след 2014 г. в САЩ.

Подобно нещо вече беше направено в Китай, където също се разследва безопасността на системите за автопилот на електромобилите на компанията. Пазарният регулатор на страната е установил, че те се активират твърде лесно при шофиране и могат да доведат до катастрофи. Очаква се това да доведе до изтеглянето на 285 000 коли на “Тесла” от китайския пазар. Сред тях има и някои от най-новите модели, произведени между декември 2019 г. и юни тази година, когато компанията вече направи някои промени в системите им за автопилот.

От фирмата обясняват, че всички засегнати купувачи ще бъдат компенсирани, но те не трябва да забравят, че колкото и да е добър автопилотът, той не може да управлява колата напълно самостоятелно във всеки един възможен сценарий. Дори и да е създаден, за да ви помага с най-тежките части от шофирането, изисква активен надзор от страна на шофьора и не превръща автомобила в автономен.

Безплатна карта за влак и метро след раждане в тях

Раждането в обществен транспорт е много по-притеснително, отколкото това в личен автомобил, но пък се оказва, че понякога носи и някои неочаквани бонуси.

В началото на септември една от натоварените линии на парижкото метро остана блокирана за близо три часа. Първоначално бе съобщено, че движението се преустановява заради инцидент с пасажер и много хора решиха, че отново става въпрос за паднал на релсите човек или пък за самоубийство, което за съжаление, често се случва по натоварените линии на големите градове. По-късно обаче бе уточнено, че причината е щастливо събитие – раждането на момиченце в един от вагоните. Майката и бебето са закарани в болница, а жената е получила огромен букет от метрополитена и безплатна карта за пътуване за една година.

През 2019 г. ръководството на ирландските железници подари 25-годишен билет за всички свои маршрути на момиченце, което се роди в един от нейните влакове. За появата му бяха помогнали лекар и две медицински сестри, които по щастливо стечение на обстоятелствата пътували в същата композиция.

Дори без медицинско образование Мариана Андреева прави същото през ноември 2018 г. в английски влак. Докато пътува към едно от предградията на Лондон, българката вижда, че жена на съседна седалка започва да ражда. Тя ѝ помага да легне. Държи ѝ ръката, докато бебето излиза и влакът стига до следващата гара, където майката и новороденото са поети от медицински екип.

По-рано пък едно българче проплака в самолет на “Луфтханза” по време на полет от Богота до Франкфурт. Помагат на майка му да го роди трима доктори, които също са сред пътниците.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ