Напишете дума/думи за търсене

От 10 г. не са се раждали толкова бебета в “Шейново”

Близо 4900 бебетата са се родили през 2021 г. в двете общински АГ болници в София.

СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

4889 проплакаха в двете общински АГ болници в София през 2021 г.

Рекорд отбеляза известната столична болница “Шейново”. През изминалата 2021 г. там са проплакали 2738 новородени.

Общо 4889 бебета са се родили в двете общински АГ болници в София през 2021-а, съобщи във фейсбук зам.-кметът по финанси и по здравеопазване на София Дончо Барбалов.

Броят на родените във Втора АГ “Шейново” е рекорден за последните 10 години за общинската болница, отчете директорът ѝ д-р Румен Велев.

В другата общинска специализирана АГ болница - Първа САГБАЛ “Св. София”, новородените са 2151.

В средата на изминалата година обаче в лечебното заведение бе поставен и рекорд за най-много новородени за едно денонощие - 21 бебета проплакаха от 23 до 24 юни.

Последното бебе на отминалата година, родено в Първа САГБАЛ “Св. София”, е момиченце. Александра се е родила на 31 декември, малко преди 22 часа. Първото бебе на 2022 г. в болницата пък е момченце. То се е родило в 3,20 сутринта на 1 януари.

Най-много бебета в болницата са проплакали през декември - 191.

Всеки момент ще се увеличи и отборът на общинските инвитро бебета. Шест семейства, подкрепени от донорската инвитро програма на Столичната община, очакват да прегърнат рожбите си през първите месеци на новата година.

По Коледа пък четири семейства бяха зарадвани от щастливата новина, че ще стават родители. Те бяха подпомогнати финансово за необходимите процедури от донорската програма, създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В навечерието на Рождество децата от инвитро отбора на Столичната община се увеличиха и станаха общо 29.

От 2015 г. насам всяка година общината подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с фондация “Майки за донорството”. Това е единствената програма у нас, която подпомага жени, нуждаещи се от инвитро с донорска яйцеклетка.

В бюджета на София всяка година се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки на семейства, кандидатствали по програмата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ