Напишете дума/думи за търсене

Редно ли е да сте интимни, докато бебето спи наблизо?

Има основателни причини за препоръката да не правите секс веднага след раждането, независимо дали сте преминали вагинално раждане или цезарово сечение.

Матката и шийката претърпяват значителни промени по време на процеса на раждане и се нуждаят от време, за да заздравеят.

По време на тази лечебна фаза лигавицата на матката, особено мястото, където е била прикрепена плацентата, е податлива на инфекция. Полов акт, душ, тампони и всичко, поставено във влагалището, може да въведе бактерии и да причини инфекция.

Изтичането на лохии, което е знак, че лигавицата заздравява, може да продължи от три до осем седмици. Когато потокът от лохии вече не е яркочервен, това означава, че лечението е близо до завършване и вероятно е безопасно да преминете отново към полов акт с партньора си. Въпреки това, ако все още се лекувате от епизиотомия или вагинално разкъсване, ще трябва да изчакате още.

Мога ли да правя секс, ако имам шевове след раждане?

Разкъсване на вагината, ректално разкъсване или епизиотомия, които изискват шевове, могат да отнеме три седмици или повече, за да се излекуват, в зависимост от степента на нараняването. Ако опитате интимност твърде рано, не само можете да си причините болка, но и да нарушите заздравяването на раната и евентуално да предизвикате разкъсване, което да доведе до друга хирургична процедура.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Правилно ли е да сте интимни и да правите секс, докато бебето спи наблизо?

Ако бебето ви е безопасно поставено от едната страна на леглото или в люлка или креватче – за предпочитане да спи, за да не се разсейвате – много родители не виждат пречка. То не е в състояние да разпознае какво правите, но ако това ви кара да се чувствате по-комфортно, отдалечете се от детето.

Нито едно проучване не е показало, че дете, което види родителите си да правят секс, ще бъде психологически увредено. Интересното е, че децата, които са отгледани в домове с родители, които се чувстват комфортно с голотата – такива, които се преобличат и къпят пред тях – се оказват по-широкоскроени занапред.

Сами ще разберете кога детето ви е твърде голямо, за да бъде наблизо, докато правите секс. Като цяло, когато са достатъчно големи, за да се чудят какво става и да се питат дали вашите звуци и действия са любвеобилни или агресивни, е време да намерят по-лично пространство.

Здравословният сексуален живот ви прави по-щастлив родител и положителен модел за подражание за това какво е усещането за интимност при възрастните. Това означава, че трябва да бъдете егоисти по отношение на сексуалния си живот. Ако бебето ви спи, възползвайте се от възможността!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ