Напишете дума/думи за търсене

Как се възпитава бъдещ непушач?

Много рано децата разбират, че пушенето е опасно

То е забранено на повечето обществени места, много хора не позволяват тютюнев дим в домовете си и като цяло обикновените цигари са по-рядко срещани, отколкото преди. Малките деца, които не са около дим редовно, също са склонни да мислят, че мирише на „лошо“. Малчуганите обаче забелязват, когато хората употребяват цигари – дори непознати на улицата. А ако пушачът е член на семейството, детето ви може да бъде озадачено защо този човек прави нещо „лошо“.

Как да говорим за това?

Фокусирайте се върху здравето. На тази възраст е важно да хвалите детето си, че се грижи за тялото си и цялостното си здраве. Уверете се, че то е наясно, че всичко, което не е храна – независимо дали е градинско цвете, почистващо вещество или тютюнев дим, може да бъде опасно за ядене, пиене или игра. Обяснете, че цигарите са особено опасни за децата, защото техните тела и мозък все още растат и се развиват.
Изяснете ценностите си. Ако никой в семейството ви не пуши, ще бъде сравнително лесно да уведомите детето, че не одобрявате това. Можете да посочите, че пушенето не е разрешено в ресторанти или магазини, като привлечете вниманието към табели, които показват забрана. Натъртете и на лошия мирис.

Ако изразите мнението си за цигарите ясно от времето, когато детето ви е в предучилищна възраст, ще окажете силно влияние. Ако вие, вашият партньор, роднина или близък приятел сте пушач, ще бъде по-трудно да помогнете на отрочето си да разбере, че никога не искате то да пуши.

Поддържайте коментарите си прости и точни. „Да, понякога пуша“, допълнено от: „Иска ми се никога да не бях започнал, защото е много трудно да спра. Но го правя само навън, когато не си с мен. Не искам да дишаш цигарения дим, защото е много вреден за теб."

Научете го как да прави добър избор. Помогнете му да се научи да взема добри решения сега, докато е все още малко. То далеч не е готово да мисли дали трябва да пуши или не, но може да се научи да взима практически решения в собственото си всекидневие: кои дрехи да носи сутрин, какви обувки да сложи, когато вали, каква храна би била здравословна закуска следобед. Не му се карайте, че е направило избор, който не одобрявате – кажете му спокойно защо бихте взели друго решение и се поддавайте на предпочитанията му, когато това е възможно. Похвалете го, че взема добри решения.

Научете детето си как да казва не. Ако се научи от най-ранна възраст да отстоява уверено възгледите си, ще бъде по-способно да издържи на натиска на връстниците през тийнейджърските години, когато пушенето става все по-често. 70% от всички тийнейджъри са опитвали цигара, 40% от тях преди да стигнат до гимназията.

Децата са по-склонни да експериментират с тютюна, ако самочувствието им е ниско или изпитват глад за обич и внимание. Изградете добра основа рано, като често казвате колко много го обичате и го хвалете искрено, когато го заслужава.

“Какво са цигарите?“

Можете да кажете:

"Цигарите са направени от тютюн, който хората пушат. Тютюнът е лош наркотик, който вреди на тялото."

“Защо са вредни?”

Можете да кажете:

„Пушенето на цигари уврежда сърцето и белите дробове, защото вдишвам дима право в тялото си. Дори и да не пушиш, ако си в една стая с пушач, дишаш същия лош въздух След като човек започне да пуши, е трудно да спре, така че е най-добре изобщо да не започва."

“Защо татко/леля/баба пуши?”

Можете да кажете:

Той/тя започна да пуши, когато беше малък/малка и нямаше информация колко е вредно. Сега той/тя знае по-добре и иска да спре, но вече е наистина трудно.”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ