Напишете дума/думи за търсене

10% от татковците развиват тежка депресия след раждане на бебето

Да, бащите също са уязвими към развитие на следродилна депресия

Преди много години Националният институт за детско здраве и човешко развитие на Америка установява, че 62% процента от бащите са се чувствали тревожни и отчаяни през първите четири месеца след раждането на бебето. Много фактори могат да допринесат за тези емоции. Най-често срещаните от тях са:

страх от бащинство

притеснения, свързани с нови отговорности

загуба на свобода

финансови тревоги

стрес от допълнителни разходи

притеснения дали сегашната заплата ще бъде достатъчна

ролеви тревоги като въпроса: „Ще бъда ли добър баща? Ще бъда ли баща като баща ми?"

Това, което засилва стреса, е, че представителите на силния пол са насърчавани да не споделят страховете си. Вместо това най-често им се казва „да го приемат като мъже“ и просто да се справят с него. За съжаление, запазването на мълчание относно емоциите всъщност може да увеличи стреса.

Новите татковци трябва да бъдат насърчавани да говорят с партньорката или с професионалист за това, което ги измъчва. Изразявайки тревогите си, е по-вероятно да получат ясна перспектива и подкрепата, от която се нуждаят, за да се чувстват по-добре. Има случаи, в които някои мъже развиват тревожност, която надхвърля това, което бихме нарекли депресия или общи притеснения.

10% процента от новите бащи, в сравнение с 14% от новите майки, показват признаци на умерена или тежка следродилна депресия. Това сочи доклад на Националният институт за детско здраве и човешко развитие на Америка. Клиничната депресия трябва да се приема сериозно и е лечима.

Обикновено татко, който е депресиран, се чувства уморен и тревожен, зает е с финанси, започва да се отдръпва от семейството, раздразнителен е, спи лошо или твърде много, или става много ядосан. Ако някой от тези симптоми продължава повече от няколко седмици, той трябва да потърси професионална помощ от терапевт или психиатър.

Мъжете, които са депресирани, могат също да се постараят да работят сами над трудностите, които има риск да се превърнат в дългосрочни проблеми, ако нещата излязат извън контрол. Например, някои нови татковци могат да се хвърлят в работата си, удължавайки работното време и оставяйки малко място за престой у дома. Други може да разчитат на алкохол или други вещества за релаксация или бягство. Всичко това може да се отрази пагубно на семейството и да доведе до огромно объркване у майката, ако не се подходи с разбиране и не се вземат мерки.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Подобно на жените, представителите на силния пол се нуждаят от подкрепа, насърчение, успокоение и безопасно място, където да изразят притесненията си. Говорете за промените в живота си с партньора си още преди раждането. Подкрепяйте се взаимно. Не забравяйте, че татковците също се нуждаят от допълнително внимание по време на този преход. Те просто може да не са добри в това да го поискат директно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ