Напишете дума/думи за търсене

Развитието на моето дете: 7 години

Вашето 7-годишно дете вече изглежда и се държи като по-възрастно, но все още се нуждае от ръководство. Неговите познания по език и математика ще започнат да растат заедно с физическата му сила.

В този период продължавайте да му четете книги и насърчавайте любопитството му с прости научни експерименти и посещения в музеи, например. Насърчавайте го да има последователност и в спорта. Бъдете внимателни към възпитателните методи относно половите стереотипи и предприемете стъпки, за да предоставите по-широка перспектива. Отдайте се на забавното чувство за хумор на своя ученик в този период. Можете да го направите чрез игра на думи и гатанки. 

7-те години са още една стъпка по пътя към израстването. Детето ви вече не е толкова нуждаещо се и несигурно, колкото досега. То внася ентусиазъм и любопитство във всичко, което прави. Овладяването на умения - като четене и проста математика, му дава увереност и вълнение в академичните среди.

Малчуганите в тази възрастова група са склонни да задават много въпроси, защото са запалени наблюдатели с голяма нужда да знаят всичко. Те процъфтяват и са по-способни да се справят с промяната, отколкото преди.

Вашият малък ученик вече е достатъчно зрял, за да формира собствено мнение за много неща. Търси връстници и други възрастни авторитетни фигури, за да ги информира за своите идеи. Но родителите му твърдо остават пътеводните светлини в неговата вселена. Така че той все още обича да се гушка, да ви държи за ръка и да ви показва обичта си по начин, който обикновено изчезва през следващите години.

Докато малчуганът ви изглежда, говори и се държи като по-голям, не забравяйте, че той все още не е чак толкова пораснал. Продължава да зависи от вас, както винаги - за напътствия и дисциплина. Опитайте се винаги да поддържате очакванията си в съответствие с неговата възраст и способности за развитие.

Удивително е например как детето ви преминава от бегла представа за числата към растящи умения по математика за толкова кратко време. Знанията по този предмет ще се увеличават във втори и трети клас. С напредване на възрастта то ще може също така да:

събира и изважда двуцифрени числа и евентуално

трицифрени

започва да решава прости текстови задачи

дава оценка на количествата - като например колко зърна има в буркан

използва линийка за измерване

разбира как да измерва ъглите

брои до 100 с десетки и петици

знае след кое число идва следващото

казва времето до четвърт час

А какво ще се случи във втори клас?

"Какво ако?" е любимият въпрос на второкласниците:

"Ами ако пътят свърши след следващия завой?"

"Ами ако хвърля тази топка на върха на онова дърво?"

"Ами ако запазим снега във фризера?"

Има причина за цялото това любопитство. Вашето дете е наясно, че обстоятелствата и условията могат да се променят. В известен смисъл то нахвърля научни хипотези и измисля правдоподобни възможности.

Науката е забавна в този период. Второкласниците обичат да провеждат експерименти, да правят наблюдателни акции и да записват своите открития. Учителите им помагат да правят това в училище, но можете да създавате прости научни проекти и у дома. Например проследявайте фазите на луната на графика за един месец. Или пък поставете чаша сок във фризера и наблюдавайте колко време отнема замразяването о колко след това да се размрази?

Подхранвайте интересите на детето си с библиотечни книги. Те може да изглеждат над неговото ниво на развитие, но ако ги прочетете заедно, то ще разшири разбирането си за научните концепции, които го интересуват, като геология, динозаври и космос. Потърсете заедно онлайн отговорите на въпроси, които не знаете. Това ще ви сближи и ще заздрави връзката помежду ви.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ