Напишете дума/думи за търсене

Пот с мирис при малкото дете. Има ли защо да се тревожа?

Вероятно не сте предполагали, че ще купувате дезодорант за детето си толкова рано, защото телесната миризма е по-рядко срещана на възраст от 5 до 8 години, отколкото на 12, например.

Но не се безпокойте, това е нормален етап от развитието и не говори за проблем.

Мирисът на тялото на възраст от 5 до 8 години обикновено е знак, че тялото узрява и хормоните се променят. Когато потта на вашето дете влезе в контакт с мръсотия и нормални кожни бактерии, може да се получи мирис, точно както при възрастните. Освен това всички хора имат различна активност на потните жлези. Колкото по-голямо става детето ви, толкова по-вероятно е да се поти и да развие телесна миризма, защото хормоните му се променят.

Ежедневното къпане, чистите дрехи и редовното пране на чаршафи и кърпи могат да намалят телесната миризма. Избягвайте да сервирате също така определени ароматни храни, като лук, чесън и пикантни ястия.

Ако тези методи не решат проблема, добре е детето ви да започне да използва дезодорант. В повечето случаи той трябва да е напълно достатъчен. Смята се, че стиковете за мишници са безопасни, но може да са излишни за повечето деца. Те спират самото изпотяване, но потта може да бъде нещо добро, тъй като помага на тялото да се охлади. Дезодорантните продукти без антиперспирант често са обозначени като „естествени“. Може да искате да избягвате продукти, които съдържат фталати. Тези химикали се намират в много продукти за лична хигиена, но са вредни за децата.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Фактът, че детето ви има телесна миризма, не означава, че трябва да премахвате окосмяване, ако вече има такова. Вярно е, че в момента тялото му узрява, но това е много бавен процес и не бива да избързвате с прибягване към кола маска, бръснене и други методи за премахване на косми с идеята, че те задържат пот и мирис. По-късно, вероятно някъде след 8 или 9-годишна възраст, вашето дете ще преживее по-значителна хормонална промяна. Това е моментът, когато ще започнете да виждате признаци на пубертет. Чак след 11-годишна възраст може да помислите за махане на космите.

В малка част от случаите телесната миризма може да е резултат от състояние, наречено преждевременен пубертет, при което детето влиза в него на по-млада от нормалната възраст. Това обаче е много рядко срещано явление. Ако детето ви има някакви признаци за това, като развитие на гърдите или окосмяване под мишниците или интимната зона, се обърнете към педиатъра му.

В противен случай просто добавете дезодорант към списъка си за пазаруване. Вашето дете може дори да хареса да го използва, тъй като в неговите очи е нещо, причисляващо го към клуба на “порасналите”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ