Напишете дума/думи за търсене

Как детето да свикне да бъде гледано от бавачка?

Нормално е да изпитвате смесени чувства първия път, когато оставяте бебето си с детегледачка.

Може да сте нервни, но и развълнувани. Ето няколко начина, по които да подготвите детето и себе си, за да помогнете нещата да вървят възможно най-гладко.

Важно е детето да свикне с мисълта, че за него ще се грижи някой друг. Започнете с този процес сравнително рано, за да не се появи тревожност от раздялата. Така ще направите нещата по-лесни за всички. Започнете с кратки периоди от време, в което да оставяте бебето на грижите на други членове от семейството. След което постепенно преминете към по-дълги периоди. Това помага на вашето дете да свикне да бъде без вас и да знае, че ще се върнете и не го изоставяте.

И все пак няма сигурен начин да улесните раздялата с вашето бебе, но ето няколко предложения:

Ако сте притеснени, направете всичко възможно да успокоите собствените си нерви предварително. Опитайте да говорите с някого за вашите притеснения или да ги запишете в дневник. Практикуването на визуализация е друг добър начин за управление на тревожността. Например, поемете няколко дълбоки, бавни вдишвания и си представете, че бебето ви се чувства доволно, докато ви няма, защото е в безопасност и добър човек се грижи за него. Представете си как се връщате при него и колко добре ще се почувствате, когато се видите отново.

Отнасяйте се към кратките раздели небрежно. Когато дойде време да тръгвате, не се притеснявайте за заминаването си и не се бавете, докато кажете “чао”.

Уверете се, че детето ви е добре отпочинало и нахранено, преди да излезете. Вероятно е да му бъде по-трудно, ако си тръгнете, когато е уморено или гладно.

Помислете за вариант да помолите детегледачката да дойде за час-два няколко дни, преди да планирате да излезете. По този начин тя може да опознае вашето дете и вие да видите как се разбират.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Не се измъквайте, без да кажете “чао”, но се уверете, че бебето се наслаждава на нова играчка или забавно занимание с гледачката, когато сте готови да тръгнете. След това се сбогувайте с прегръдка и целувка и излезте незабавно.

Не забравяйте, че не само заслужавате да имате малко време за себе си, а също така имате нужда от него, за да се чувствате психически добре и да бъдете пълноценна майка. Важно е всеки човек да има време за себе си - да тренира, да се вижда с приятели или да прекара релаксираща вечер с партньора си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ