Напишете дума/думи за търсене

Инхалаторите – какво е важно да знаем

Отглеждането на дете не е лесна работа и това е особено вярно, когато вашето малко съкровище е болно. Детето ви става придирчиво и раздразнително, а вие се притеснявате, защото искате да направите всичко правилно и да облекчите страданието му възможно най-бързо. Разбира се, първо ще искате да се консултирате с вашия педиатър и това е най-правилното решение. Стандартно, когато лекуват бебета и малки деца, лекарите избират по-щадящи методи на лечение. Инхалаторите са един такъв безопасен и ефективен начин за лечение на кашлица и хрема, причинени от настинка, вирусна или бактериална инфекция. Те могат да помогнат за бързото отшумяване на симптомите, но понякога и родителите, и децата се стряскат от малката машинка, наречена „инхалатор“. А няма причина за това! Инхалаторите носят огромни ползи за здравето, щадят крехкия организъм и са ефективен начин за доставяне на лекарства, дори при съвсем малки бебета.

Затова нека научим повече за инхалаторите, какви са ползите от тях и как се използват.

Как работят инхалаторите?

Инхалаторът е специално устройство, което позволява лекарството да бъде доставено директно в дихателните пътища и белите дробове. Поставеното в инхалатора лекарство се разпръсква и се превръща във фина аерозолна мъгла, която е лесна за вдишване. Когато детето вдишва мъглата от инхалатора, лекарството покрива всички части на дихателните пътища и навлиза дълбоко в белите дробове, където започва да действа моментално. Едно от основните предимства на тази терапия е, че неприятните симптоми започват да отшумяват в рамките на минути и носят бързо облекчение на малкия човек.

Тъй като инхалаторната терапия доставя лекарството локално, директно до засегнатото място, при нея се използва по-малко количество активно вещество. Това прави този метод на лечение много по-щадящ - не натоварва черния дроб на детето и потенциалните страничните ефекти са по-редки.

Кога е подходящо да използваме инхалаторна терапия?

Инхалаторите са полезни при лечение на респираторни заболявания и са добър вариант за деца с проблеми с дишането като астма, хрема и кашлица, инфекции на синусите, запушване на носа, назални алергии и предотвратяване на бронхит. Подходящи са за използване и при съвсем малки бебета, тъй като вдишването на лекарството се случва лесно и естествено. Все пак има едно важно условие - трябва да се използват само лекарства, предписани от лекар и да се спазват техните дозировки. Педиатърът ще ви даде точни инструкции как да използвате инхалатора, като при правилна употреба, може да очаквате бързо подобряване на симптомите на вашето бебче – по-лесно дишане, облекчаване на кашлицата и отпушен нос.

Как да използваме инхалатор при бебета и малки деца?

Малчуганите могат да бъдат много подвижни и непокорни, което прави прилагането на лечение с инхалатор наистина предизвикателно.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат: Добре е по време на инхалацията детето да е спокойно, да не се върти и извива, да не плаче, за да има оптимални ползи от лечението. Използвайте инхалатора в моменти, когато детето ви е по-сънливо и спокойно. Тези периоди обикновено са след хранене или преди сън.

Изберете по-безшумен инхалатор, тъй като е възможно шумът да притеснява и плаши малчуганите. Дръжте детето изправено или седнало в скута си по време на лечението. В тази позиция дишането е по-дълбоко, а това помага за доставянето на по-големи количества лекарства в белите дробове.

Има ли значение какъв е инхалаторът?

Да, определено има значение. За да проведете наистина ефективно инхалаторно лечение, е добре да изберете инхалатор, който е подходящ за използване от малки деца. Важно е в комплекта да има специална маска, която прилепва добре на детското личице и не притиска в областта около очите. Малчуганите са изключително чувствителни към силни шумове, затова тихият режим на работа е задължително условие, когато избирате инхалатор.

Размерът на частиците, които разпръсква инхалатора, също е от значение. За да може лекарството да достигне до всички отдели на дихателните пътища, е необходимо да изберете инхалатор, който разпръсква частиците с размер между 1 и 5 µм.

Такъв инхалатор е Zаnо Inspire, отличен като най-добър детски инхалатор в конкурса за най-добрите продукти, предлагащи грижа за майката и детето - Mother&Baby Awards 2022.

Zano Inspire е компактен инхалатор, който произвежда частици със среден размер от 3,8 µм, като по този начин осигурява равномерно разпределение на лекарството във всяка част на белите дробове и горните дихателни пътища. Създаден с мисъл за най-малките, за които инхалаторите често са нещо страшно, Zano e ултратих и не само, че не ги плаши, но и лесно може да се превърне в техен приятел.

  • Ключови думи: