Напишете дума/думи за търсене

Запек след раждането - как да го облекча?

Следродилният запек е често срещан и може да причини дискомфорт.

Проблемът се дължи на редица възможни причини, включително новия ви график за сън, дехидратация, по-малко общо движение и употреба на болкоуспокояващи. Има някои възможности за облекчаване, които могат да помогнат, като например увеличаване на количеството вода, което пиете, приемане на дуоретици и включване на повече храни с високо съдържание на фибри във вашата диета.

Дори и никога да не сте имали проблем със запек по време на деветте месеца, не е изключено да се появи след раждането. В реда на нещата е да минат няколко дни, докато започнете отново да имате редовно изхождане.

Какво причинява запек след цезарово сечение или вагинално раждане?

Ако сте имали продължително раждане, без да сте яли нищо, или сте получили разбутване на червата по време на появата на бял свят на бебето, може да минат ден или два, докато се върнете към нормалното, защото просто няма нищо, което да изходите.

Ако сте преминали през цезарово сечение, може да отнеме три или четири дни, докато червата ви започнат да функционират, както обикновено.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Продължителният запек може да бъде причинен от:

Прием на болкоуспокояващи.

Възпаление на перинеума поради хемороиди, епизиотомия или разкъсване. Това може да доведе до запек, ако се страхувате от повече болка или от натоварването на шевовете ви.

Прием на добавки с желязо през бременността.

Променен модел на сън, което е нормално при появата на новороденото.

Повишен стрес и тревожност - друг често срещан аспект на живота след раждането, докато се адаптирате.

Дехидратация и промени в диетата, особено ако не пиете достатъчно вода или ядете повече храни с ниско съдържание на фибри.

По-ниски нива на активност, тъй като почивате след раждането и като цяло правите по-малко упражнения.

Ето някои съвети за предотвратяване и облекчаване на запека:

Яжте всеки ден продукти с високо съдържание на фибри - пълнозърнести храни и хляб, кафяв ориз и боб, както и пресни плодове и зеленчуци.

Носете бутилка с вода и пийте много течности. Сок от сини сливи, кафе или чай също могат да раздвижат червата ви.

Ходенето ще е болезнено в началото, особено ако се възстановявате от цезарово сечение или епизиотомия, но дори и кратка разходка около блока може да раздвижи забавената работа на червата.

Посъветвайте се с вашия лекар дали е добра идея да вземете разхлабително. Този вид таблетки ще ви бъдат от помощ особено ако имате хемороиди, защото омекотяват изпражненията и по този начин намаляват болката при изхождане. Ако нещата не се подобрят след няколко дни, говорете с доктора си. Той ще ви даде допълнителни препоръки, които да следвате.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ