Напишете дума/думи за търсене

Не карайте бебето да яде повече, отколкото иска

Оставете го да се радва на храненето и да чувства, че сте най-близкият му човек.

Главно по този начин през първата година ще бъдат положени основите на неговата самоувереност, на неговата радост към живота, на любовта му към хората.

Понякога ще забелязвате, че то суче по-енергично. Това може да се случи по две причини. Първо, защото е гладно. Второ - просто защото обича да суче. Ако го храните достатъчно, но не му давате възможност да суче толкова, колкото иска, неговото желание няма да бъде задоволено и то ще се опита да засмуква нещо друго — юмрука си, палеца или дрешката си. Ето защо е важно всяко хранене да продължава достатъчно дълго и бебето ви да има необходимия брой хранения през денонощието.

Много млади родители се тревожат защо новороденото им губи от теглото си дори когато се храни по план. Спокойно! Това е напълно нормално. Бебетата губят от теглото си през първите дни след раждането. По-едрите, които се захранват изкуствено от самото начало, обикновено започват да си възвръщат теглото след 2–3 дни, защото добре приемат и смилат храната.

Дребните или недоносените по-дълго време губят от теглото си и по-бавно го връщат, защото отначало могат да поемат много малко количество храна. Понякога са необходими няколко седмици, за да си възвърнат първоначалното тегло. Но това забавяне не им пречи. По-късно бързо го наваксват. Кърменото бебе по-бавно възстановява теглото си от изкуствено храненото, защото до 4-ия или 5-ия ден майката в повечето случаи няма много кърма, а даже и след това тя идва бавно.

Някои родители ненужно се тревожат от това първоначално намаляване на теглото, смятайки го за неестествено и опасно. Може също да са чували, че ако бебето отслабне много, има риск да получи обезводняване на организма. По тази причина в някои родилни домове се дава вода на бебетата, които не се захранват изкуствено до идването на майчината кърма. Опасността от това е малка и винаги може да се избегне, като се дават течности на бебето.

Повечето бебета могат да загубят 5 до 10% от телесното си тегло. Това означава, че ако бебето ви се роди с тегло от 3500 грама при раждане, то то може да загуби до 350 грама в рамките на една седмица след раждането. По този начин теглото му може да достигне до 3150 грама. Ако бебето ви загуби до 10% от телесното си тегло, това може да се счита за нормално.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ето и примерен график на това, което можете да очаквате:

Теглото на вашето бебе от раждането до ден 3 или 5 - до 10% загуба на тегло.

3-ти до 5-и ден: теглото на вашето бебе остава постоянно или може да наддаде или да загуби няколко грама.

На 5-ия ден или когато се увеличава доставката на мляко: вашето бебе може да започне да наддава около 130 грама до 330 грама на седмица или 0,6 килограма до 1,4 килограма на месец през първите три месеца.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ