Напишете дума/думи за търсене

Новороденото се буди скоро след последното хранене. Какво да правя?

Едно спокойно кърмаче с тегло 3,5 - 4 кг при раждането издържа при пълен стомах обикновено 3,5 - 4 часа и в началото се нуждае от 6 - 7 хранения в денонощието.

Можете да се придържате грубо към 4 - часов режим (6, 10, 14, 18, 22 и 2 ч), но трябва да сте готови да нахраните бебето по-рано, ако изглежда гладно. Ако новороденото все още спи, когато стане време за ядене, можете да го събудите. Няма да е необходимо да го подканвате да яде. Събудено 4 часа след последното хранене, ще почувства глад съвсем скоро. Но да предположим, че се събуди 1 час преди следващото хранене. Какво да правите в такъв случай?

Не е необходимо да откликвате на нуждата веднага щом проплаче. То самото не е сигурно дали е гладно. Но ако след 10 - 15 минути започне да плаче от глад, не чакайте повече.
Какво тогава се случва с вече установения 4 - часов режим? Бебето може да навакса разликата след това, като спи по-дълго и следващото му хранене бъде отново в съответствие с “графика”.

Ако не навакса през деня, това може да се случи през нощта. Ако редовно се буди по-рано, през около 3 часа, това значи, че не получава храна, достатъчна за 4 - часов интервал. Ако е на кърма и изглежда много гладно, давайте му да суче по-често - през 2 часа. Редовното изпразване на гърдите стимулира увеличаването на кърмата през следващите няколко дни. Като поеме повече храна, то ще издържи и по-дълго. Ако едно изкуствено хранено кърмаче изпива всичко в шишето и въпреки това редовно се буди по-рано, консултирайте се с лекаря дали е добре да увеличите количеството на млякото.

А сега да предположим, че новороденото се събуди след 1 час, въпреки че при последното хранене е изяло цялата си порция. Ако сте неопитни, трябва да знаете, че вероятно не може да спи от храносмилателни смущения или от колики, отколкото от глад. Можете да му дадете възможност да се оригне още веднъж и да предложите малко вода или биберон. Не му давайте да яде веднага. Направете го в краен случай, когато видите, че нищо друго не помага и то наистина изпитва глад. С други думи, не винаги трябва да храните бебето, когато заплаче.

Може ли да се спазва 4 - часов режим в други часове, различни от обичайните 6, 10, 14, 18, 22 и 2 ч.?

Разбира се, да, ако бебето изявява такова желание. Най-честата алтернатива е 7, 11, 15, 19, 23 ч. със или без хранене в 3 ч. Единственото затруднение идва от това, че повечето кърмачета се събуждат между 5 и 6 сутринта, независимо от часа на последното нощно хранене. Има и такива, които се събуждат малко по-късно и спят по-дълго през нощта.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Как да премахна нощното хранене?

Най-лесното правило за премахване на храненето в 2 ч. през нощта е да не будите бебето, а да го оставяте да спи, ако успее. Кърмаче, което се нуждае от хранене, обикновено се събужда само около 2 ч. Някоя нощ, обикновено между втората и шестата седмица, то може да спи до 3 - 3,30 ч.

Нахранете го тогава и го считайте за хранене в 2 ч. Бебето ще се събуди отново гладно сутринта между 6 и 7 ч. Следващата нощ може да спи до 4,30 - 5 ч. Нахранете го, но този път считайте, че сте го направили в 6 сутринта и се надявайте, че ще иска да яде към 10 часа. За да се отвикне от нощното хранене в 2 часа на кърмачето обикновено са нужни 2 - 3 нощи. Тогава започнете да разделяте общото количество храна за денонощието на 5, вместо на 6 части.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ