Напишете дума/думи за търсене

Трябва ли да търсите извинение за лошото поведение?

Напълно обичайно е едно дете да е недоволно, дори в случаи, когато това ви изглежда много нелогично.

Точно в тези моменти малчуганите казват реплики, на които е добре да знаете как правилно да отговорите, ако желаете позитивен развой във възпитанието.

"Не искам сега, ще го направя по-късно"

Отговор: Добре, това звучи чудесно. Но дотогава няма да използваш телефона и компютъра си.

"Няма значение"

Отговор: Не казвайте нищо, а просто замълчете и отминете. Вече сте "спечелили" спора.

"Спри да ми казваш какво да правя"

Отговор: Знам, че няма как да ти кажа какво да правиш, но мога да ти кажа, че ако не спазваш правилата, ще има рестрикции.

"Остави ме сам/а"

Отговор: Не е необходимо да говориш за това сега. Но няма и да използваш компютъра си, докато не разрешим този казус.

"Ти не ме обичаш"

Отговор: Не става въпрос за любов. Става въпрос за правилата, които имаме в нашето семейство, от което ти си важна част.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

В каквато и ситуация да изпаднете, трябва да бъдете спокойни и да говорите без крясъци и напрежение в гласа. По този начин сте много по-респектиращ родител. Децата са способни понякога да кажат неща, които да ви наранят и да "забият" в лицето ви своите истини. Запазете самообладание. Когато кризата отмине, отбележете колко ви е наранило поведението. Не наказвайте, а се старайте да учите малчугана да проявява емпатия. Когато го наказвате, то не се учи на съпричастност, а потиска агресия в себе си, която по-късно отново ще прояви под друга форма.

Трябва ли да търсите извинение за лошото поведение? Това е въпрос, на който няма правилен или грешен отговор. Зависи изцяло от личното ви усещане и преценка. Целта не е да получите извинение, колкото да се каже, че е направено, а детето да го мисли и чувства наистина. Само тогава би имало реален смисъл от него. Ако то само не почувства, че трябва да се извини, не го притискайте. В същото време, в момент, в който е спокойно, не забравяйте да му казвате колко е важно човек да може да осъзнава грешките си и няма нищо срамно да се извини за тях. Давайте и примери.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ