Напишете дума/думи за търсене

Получава ли бебето ми достатъчно кърма?

Този въпрос затруднява повечето неопитни майки

Времетраенето на кърменето не може да даде отговор. След като е получило по-голямата част от млякото, бебето в повечето случаи продължава да суче (от 10 до 30 минути), защото все още тече остатъчна течност, защото обича да го прави или пък защото е все още будно и му е приятно да усеща близостта при допир с кожата ви.

Дори да го претегляте преди и след всяко кърмене и да знаете точно колко мляко е погълнало, пак няма как да сте сигурни, че то е задоволило напълно нуждите си. Едно и също бебе при едно хранене може да изглежда напълно задоволено от 80 г, а при друго - от 280 г.

Външният вид на гърдите и на млякото също не говорят нищо. Опитните жени знаят, че не могат да кажат колко мляко има в една привидно пълна гърда преди кърмене. През първите една-две седмици те са твърди и видимо пълни в резултат на измененията в жлезите. Но след време е нормално да омекнат, въпреки че млякото се увеличава. Бебето може да изсуче над 150 г от една гърда, която съвсем не изглежда пълна. Нищо не може да се определи и от цвета и вида му. То винаги изглежда по-рядко и синкаво от кравето. Няма съществени разлики в състава на млякото на една и съща жена през различните периоди, нито при отделните майки.

Ами ако бебето плаче? Значи ли това, че е недохранено след кърмене? Плачът на бебето сам по себе си не е показателен, макар да е потенциален признак. Ако след ядене то е разстроено, това невинаги означава, че е гладно. През първите седмици някои по-неспокойни или страдащи от колики новородени плачат след някои от храненията - дори те да са били обилни.

Най-добрият критерий, по който ще познаете, че детето ви получава достатъчно кърма, е увеличаването на теглото и задоволеният му вид, взети заедно. Най-общо казано, вие и педиатърът ще прецените лесно дали всичко е наред, като изхождате от поведението на бебето и от увеличаването на теглото му през определен период. Взети поотделно, нито едно от тези две неща не са достатъчно показателни. Веселото и бързо наддаващо кърмаче явно получава достатъчно храна.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Новородено, което плаче всеки следобед или вечер, но наддава нормално, по всяка вероятност получава достатъчно, но има колики. Доволното, но бавно наддаващо бебе в повечето случаи си е такова по природа. Само бебето, което наддава много бавно и през цялото време показва признаци на глад, най-вероятно е недохранено.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ