Напишете дума/думи за търсене

Защо бебето се подсича?

Подсичането може да се появи по всяко време, докато детето носи памперс.

Проявява се със зачервяване, лезии, подуване или петна по дупето, бедрата и гениталиите на бебето. Засегнатата кожа може дори да е гореща на допир. Рискът от подсичане се променя с възрастта. През първите дванадесет месеца се среща особено често, тъй като метаболизмът е доста активен и времето за контакт с изпражненията сумарно е по-дълго, а кожата е по-тънка, по-пропусклива и има по-високо ниво на pH.

По какъв начин подсичането засяга новороденото?

Поведението му може да изглежда по-тревожно. Tо може да плаче при допир или измиване, както и да се буди често през нощта заради дискомфорта, който изпитва.

Какво причинява подсичането?

Кожата на бебето е по-тънка от тази на възрастните, което означава, че дразнители и други агресори могат да проникнат по-лесно.

До навършването на 3-месечна възраст тя има по-високо pH, в сравнение с тази на възрастните.

Тя все още се адаптира към живота извън утробата и затова е по-уязвима, например при слънце и при допир/триене с материи.

Бебетата имат склонността да се потят много, тъй като тяхната вътрешна температура се променя – потта също може да раздразни кожата.

Как да избегнем дразненето на кожата при бебето?

Най-честата причина за поява на подсичане е комбинацията от изцапани пелени и триене. Деликатната кожа се възпалява и става по-чувствителна при контакт с пикочната киселина и ензимите в изпражненията.

Подсичането се влошава от стегнатата пелена, която се допира плътно до кожата, като премахва слоя защитни липиди и спира циркулирането на въздух. Ако не се вземат необходимите мерки, това може да доведе дори до гъбични инфекции, например с Candida albicans. Някои кърпички за бебета и почистващи продукти също могат да предизвикат дразнене.

Подсичането е по-вероятно да се появи, ако вашето бебе е:

недоносено

болно

в процес на възстановяване след ваксинация

в процес на прием на антибиотици

страда от диария

в процес на отбиване

Какво да правите, за да предотвратите подсичане?

При всяка смяна на памперса кожата трябва да бъде почистена под течаща вода или с памучен тампон и топла вода. Винаги. Ако сте навън, в парка, на гости, пътувате някъде, можете да използвате кърпички, но те трябва да не са ароматизирани и да са без алкохол. След това добре подсушавате кожата и нанасяте крем, който защитава бебешката кожа. Хубаво е да оставяте бебето за малко време всеки ден леглото с отворен памперс, за да може да се проветрява кожата.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Какво да правите, ако бебето вече е подсечено?

Не се паникьосвайте, ако сте неопитни! Първо - смяна на памперса редовно, второ – почистване на кожата с топла вода и добро подсушаване и трето – нанасяне на защитен крем. Това е всичко, което трябва да предприемете. Ако състоянието на детето не се подобри, се свържете с педиатъра.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ