Напишете дума/думи за търсене

Легендата за Гергьовден

Легендата за днешния празник - 6 май, гласи, че до мястото, където е погребан Свети Георги – близо до град Бейрут, при планината Ливан, от близкото езеро излизал голям и страшен змей.

Той унищожавал цялата околност със смъртоносното си дихание. Страданието на хората било голямо, но никой от тях не знаел как да се спасят от бедата, в която са изпаднали. Тогава хората се обърнали за съвет към жреците. Те им казали, че всяко семейство трябва да принася в жертва на страшното чудовище едно от децата си.

Заради безизходицата и глада, в които били изпаднали, хората приели този съвет и всеки ден водели по една жертва на брега на езерото. Дошъл и редът на единствената дъщеря на царя. Младата мома стояла на брега и с тревога очаквала смъртта си.

Незнайно откъде се появил красив млад мъж на бял кон, държейки копие в ръка. Това бил свети Георги. Той попитал девойката:

- Защо плачеш?

Момата му казала за змея и тежката си участ. Той я успокоил:

- Не се страхувай, момиче — казал й Георги. — Чрез името на истинния Бог аз ще те избавя от това чудовище.

От езерото се показал големият змей. Храбрият войн Георги се прекръстил и повикал на помощ Светата Троица. След това се засилил към чудовището и го пробол с копието си.

Георги казал на девойката да свали пояса си, да върже змея с него и да го повлече към града. Тя така и направила. След като жителите на града разбрали какво се е случило, приели християнската вяра.

Заради тази победа и за показаното мъжество по време на мъченията, Свети Георги се нарича Победоносец и е покровител на войниците. Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светии в България. 

Честит празник на всички именници!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ