Напишете дума/думи за търсене

Кога децата започват да проявяват инат?

На 14-месечна възраст е напълно нормално едно дете да започне да проявява по-видимо ината си.

Вие вероятно ще бъдете изненадани, защото няма да ви се вярва какво се е променило изведнъж и как вашето малко ангелче се превръща с личност с изисквания.

То може внезапно да стане много категорично относно това, което иска да прави, да яде, къде иска да отиде и може би дори какво иска да облече - като например да откаже да носи шапка или яке. Разбира се, нещата, които най-много искате да не прави, са точно дейностите, на които ще държи. Вашето малко съкровище също така може да е решено да прави неща самостоятелно, като например да налива мляко в чашата си или да си обува обувките, дори ако все още не е напълно способно да изпълнява подобни задачи.

Как да реагирате на ината?

Ако смятате, че използвате твърде често думата “не”, помислете за начините, по които да направите къщата си или поне части от нея напълно безопасни за неговите “разследвания”. Заключете градинските инструменти в гаража или навеса, уверете се, че няма водни опасности (т.е. кофи, басейн и т.н.). Отстранете чупещите се предмети от масичките за кафе или рафтовете, до които детето ви може да достигне. Не забравяйте да подплатите всички остри ъгли. Оставете обаче детето да се опита да се нахрани, дори ако това създава голяма бъркотия. Не забравяйте, че играта и изследването са начинът, по който малчуганите опознават света.

Мъниците са очаровани от водата. Играта с течности може да бъде едновременно успокояваща и вълнуваща, така че следващия път, когато имате нужда от начин да разсеете отрочето си – да речем, докато готвите – поставете го в столчето за хранене, напълнете пластмасова купа със сапунена вода с мехурчета и му дайте гъба, за да “мие” пластмасови чаши и чинии. Поставете кърпа или стара завеса за душ под столчето за хранене, ако се притеснявате от бъркотия.

Агресия, удряне и хапане

Малките деца могат да бъдат доста агресивни, да удрят или хапят своите приятели. Може да ви помогне да се справите с тези прояви, ако разберете, че този вид поведение е по-вероятно резултат от неудовлетвореност, отколкото лош характер. Също така не забравяйте, че 14-месечното дете не е способно да разбере, че другите също имат чувства. Ако негово другарче крещи, когато го дърпа за косата, вероятно ще спре и ще наблюдава реакциите му, но е възможно да не прояви съпричастност.

За него това е само причина и следствие и е толкова завладяващо, колкото да хвърли храна от столчето си за хранене и след това да гледа къде е отишла. Заради това вероятно ще трябва да наблюдавате отблизо игрите му и да сте готови да се намесите. Най-добрият начин да спрете агресивното поведение е да кажете на детето си твърдо: „не, удрянето боли“ или нещо подобно и да го изведете от ситуация, в която има опасност да навреди на другите.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Пляскането или друг вид физическо наказание за дисциплиниране не работи и е недопустимо. Въпреки че родителството може да бъде разочароващо на моменти, вие и вашият малчуган ще бъдете много по-добре, ако измислите начини за поставяне на ограничения. Нито една форма на дисциплина няма да работи универсално във всеки случай. Когато детето ви прави нещо, което не ви харесва, за да привлече вниманието ви, например, опитайте се да не реагирате прекалено. Вероятно всичко, което то иска, е само и единствено вашето внимание.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ