Напишете дума/думи за търсене

Защо още има мляко при спряло кърмене?

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Непосредствено след раждането нивото на произведените от плацентата хормони в кръвта на майката спада, от предния дял на хипофизата се секретира лутеотропен хормон, който стимулира лактацията. Поддържането й се осигурява от редовното сучене или изцеждане на млечните жлези. Количеството и продължителността на отделената кърма зависят от анатомичните особености на жлезите, от режима на хранене и кърмене, от общото състояние след раждането, от психогенни причини и др.

Адекватната лактация е в интерес на детето, но играе важна роля за еволюцията на половите органи при родилката. Естественото хранене е важно заради наличието на антитела в майчината кърма, които пазят бебето от инфекции, и заради нисък риск от развитие на алергии.

Препоръчително е кърменето да продължи в първите 5-6 месеца след раждането, след това бебето трябва да премине към смесено хранене, което осигурява приема на животински протеини.

Има случаи, при които лактацията не спира в дълъг период след раждането, например над 1 г. Лекар може да назначи подходяща терапия.

Важно е да се напомни, че при спиране на кърмата гръдните зърна не бива да се дразнят и гърдите да се изцеждат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ