Напишете дума/думи за търсене

Проблем ли са разширените вени при бременност?

Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Варикозата е чест проблем, особено при много раждания. Дължи се на вродена слабост на съдовата система и на венозния застой в долните крайници при бременност. Хемодинамиката при бременност специфично се променя, нараства обемът на циркулиращата кръв, образуват се допълнителни съдове в таза, матката притиска и пречи на венозния ток, мускулният тонус намалява и към всичко това може да се добави и затлъстяването.

Най-чести конволути (възли) от разширени вени има по външните полови органи, влагалището и слабините. Те причиняват дискомфорт ниско в корема и срамната област. По време на раждане разширените вени могат да се спукат и да причинят кръвотечение. Съществува повишен риск от флеботромбози и тромбофлебити по време на бременността и особено в следродилния период. За да се избегнат тези усложнения, особено след цезарово сечение, се прилага профилактика с медикаменти. По време на бременността се препоръчва носене на еластични чорапи.

Оперативно лечение на разширените вени е възможно в първи или втори триместър (тримесечие) на бременността, но за предпочитане е в следродилния период. Инжекционно третиране на варикозните вени по време на бременността не трябва да се прави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ