Напишете дума/думи за търсене

Да намериш сперма за своето бебе в интернет

37-годишният англичанин Джеймс Макдугъл от години се рекламира във фейсбук като донор на сперма.

Или как страдащ от генетично заболяване англичанин създаде 15 деца

37-годишният англичанин Джеймс Макдугъл от години се рекламира в интернет като донор на сперма. Предлага съдействие основно на лесбийки и самотни жени, които отчаяно искат да станат майки, но нямат достатъчно средства, за да потърсят помощ от репродуктивни клиники. Твърди, че успешно вече е станал баща на 15 деца, даже иска чрез съд да му бъде разрешено да се вижда с четири от тях.

По време на процеса обаче става ясно, че Джеймс страда от синдром на крехкия Х. Това е нелечимо генетично заболяване, изразяващо се в промяна на Х хромозома, което може да доведе до нарушения в психичното развитие и до физически промени. Мъжът знае, че страда от него, което го прави негоден за донор в легалните банки за сперма. Затова се насочва към социални групи на жени, търсещи начин да забременеят извън медицинско заведение. Пред тях той премълчава за болестта си или пък не разяснява напълно какви рискове крие тя за децата, които ще бъдат създадени с негова помощ.

Съдът изслушва 25-годишна жена с инициали SW, която е родила две бебета от Джеймс. Тя признава, че се е затруднила да прочете сложния правен договор, предложен от него, и не е погледнала частта за крехкия Х. Първото дете вече е на три години, но не говори и има предизвикателно поведение, а второто е на две. Жената се свързва с Макдугъл малко след второто си раждане. След серия от срещи той се мести в къщата ѝ, когато започват коронавирусните ограничения в началото на 2020 г., но след няколко месеца се изнася по нейно настояване. Сред причините за раздялата са сексуални коментари по адрес на майката и къпане с по-голямото дете поне два пъти.

Това, изглежда, амбицира Макдугъл да претендира пред семеен съд за родителски достъп до децата, както и до още две други, въпреки че първоначално се е отказал от всякакви претенции, сключвайки договор с жените. Той не само не получава такъв, но съдия Натали Ливън постановява името му публично да бъде огласено, за да знаят търсещите сперма какви са рисковете, ако му се доверят.

“Въпреки че в споразуменията, които са подписвали, се споменава за крехкия Х, Макдугъл не е предприел стъпки, за да обясни състоянието си на майките и да гарантира, че те са разбрали за него. Този отказ да поеме отговорност и липсата на някаква видима загриженост за дългосрочното въздействие, което може да има поведението му, ни карат да стигнем до заключение, че не трябва да му се дава родителска отговорност върху децата”, посочва в решението си съдия Ливън. Тя описва Джеймс като сложен човек, който има проблеми с ученето и прояви от аутистичния спектър.

Новината за съдебното решение хвърли в шок доста хора в интернет. Рекламите му мигновено бяха заличени във фейсбук групите за донорство на сперма. Някои жени споделиха, че са разчитали на услугите му преди години и тогава са били много тъжни, след като не са забременели, но сега са много щастливи. Други настояха да бъде въведена някаква регулация на тези частни дарения, тъй като доста мъже вече имали стотици наследници, за да помпат егото си, и създават полубратя и полусестри в непосредствена близост, без да са честни към родителите им за това обстоятелство.

Възможностите за подобно нещо обаче не са големи, тъй като става въпрос за договорка между две пълнолетни лица. Те просто се съгласяват да правят секс, за да създадат дете, подобно на останалите двойки. В техния случай обаче обикновено мъжът декларира, че няма да има родителски претенции, както и че се ангажира да не прави други бебета в близост до майката, за да се избегнат евентуални кръвосмешения в бъдеще. Всичко това са договорки на добра воля и понякога се нарушават, защото донорите на сперма често се възприемат като хора с мисия да направят повече жени щастливи.

Преди няколко години в Англия нашумя друг случай. През 2016 г. Саймън Уотсън разкри публично, че е станал баща на около 800 деца. 41-годишният бивш спортист се похвали, че е сторил това за последните 16 г., като е предлагал спермата си на самотни жени срещу 50 паунда. Той има три пораснали деца от два провалени брака и твърди, че новите поколения, които създава, са по цял свят, включително в България и Чехия. В рекламите, които пуска в интернет, се описва като висок 1,81 метра мъж, с руса коса, сини очи и готов да покаже резултати от редовно правени медицински прегледи за здравословното му състояние. Също така предлага да стигне до хотели в близост до заинтересовани жени по цял свят, като таксата му за тази услуга е 50 пенса на миля двупосочно пътуване. И макар около поведението му тогава да се вдигна доста шум и той да бе критикуван, само три години по-късно Саймън Уотсън написа във фейсбук радостно съобщение, че е станал баща на 13 деца през последните 26 дни, което го прави най-плодовития донор на сперма в Обединеното кралство, а вероятно и в цял свят. Той твърди, че винаги се е радвал да види малчуганите, които е създал, и е особено близък с 9-годишно момче, което живее с двете си майки лесбийки в английския град Дерби.

Първоначално Саймън Уотсън се записва за донор към британското обществено здравеопазване NHS и е одобрен, тъй като отговаря на критериите за здравословно състояние и възраст. След като от спермата му са родени 10 деца, през 2000 година той е изключен от списъка на лицензираните донори, каквото е правилото. Така той преминава на свободна практика в интернет, където няма ограничения на колко жени може да помогне, а той иска да са възможно повече.

Не го плаши и фактът, че някои от децата след време могат да имат към него наследнически претенции, тъй като за разлика от лицензираните клиники, където донорството е анонимно, в интернет неговата самоличност е напълно разкрита. Твърди, че до момента подобно нещо не му се е случвало и е малко вероятно да стане, защото обикновено помага на жени, които са решили да бъдат самотни майки, или пък на лесбийски двойки, нямащи шанс да легализират отношенията си в своите държави. По думите му за такива дами мъже като него са единственият шанс да имат бебе.

Жена се омъжи за своя донор година след раждането

Си Рейни от Нова Зеландия се омъжи за мъж, когото помоли да ѝ дари сперма, за да има бебе. Двамата станаха семейство година след като им се роди момиченце.

Си Рейни винаги много е обичала деца, но тъй като страда от ендометриоза, не успява да забременее по естествен път, докато е с първия си съпруг. След като бракът им се разпада, тя отчаяно иска да има бебе, но процедурите в репродуктивни клиники са скъпи, а и желае да е от мъж, когото поне познава.

Така се сеща за една своя стара любов, която среща в Лондон преди 20 г. Тогава с Деймиън много се харесват, но имат различна представа как трябва да живеят. Затова след няколко месеца любовна връзка се разделят и всеки поема по своя път. При последната им среща Деймиън случайно казва, че за него ще бъде чест, ако след време стане баща на децата на Си. Точно тази реплика я кара да започне да го търси в интернет, когато остава сама.

И го открива в родната му Ирландия. Той е разведен баща на трима синове. Докато си пишат периодично, Си събира смелост да го пита дали си спомня обещанието, че може да стане баща на нейно дете, ако не е намерила по-подходящ мъж. След седмица мълчание Деймиън отговаря положително и потвържава, че е готов да го направи. Двамата се срещат и когато Си е бременна в четвъртия месец, той ѝ предлага брак. На нея обаче ѝ трябва доста повече време, за да приеме и да се премести от Нова Зеландия при него. Сега обаче са едно голямо ирландско семейство с трите момчета от първия му брак и общата им дъщеря.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ