Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим бебето от лятното слънце

 Слънцето колкото и да е полезно, може да бъде и опасно.

През последните години UV лъчите са доста силни и лекари съветват, да се обръща специално внимание на защитата на и то най-специално при децата и бебетата. Те са с особено нежна кожа, предразположена към дразнения. Винаги трябва да се грижим правилно и с подходящи продукти за нея.

Родителите често имат въпроси как да защитят децата си през летните месеци. Винаги, когато децата са на открито през деня трябва да носят шапка, слънчеви очила с UV защита и свободни, дишащи дрехи и най-важното разбира се да бъдат намазани със слънцезащитен продукт.

Деца под 6 месеца изобщо не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, но не можем да предотвратим това напълно, затова можем да използваме слънцезащитни продукти. Те предпазват от всички видове лъчи (UVA, UVB), нежни са към чувствителната бебешка кожа.

Децата от 6 месеца до 6 години също трябва да избягват пряката слънчева светлина, особено от 11 до 16 часа. Децата от 6 до 12 години трябва да внимават с излагането на слънце по време на пиковите часове и да нанасят отново крем на всеки 90 минути до 2 часа.

Много важно е да се спомене, че дори когато е облачно през лятото и най-вече на плажа е нужно да имаме UV защита. Много хора си казват “днес е облачно, няма нужда от шапка, очила и слънцезащитен крем”, но грешат. Слънцето дори е по-опасно, защото поради облаците си позволяваме да седим повече време на открито и точно тогава се изгаря най-много. Тогава трябва да сме дори по-внимателни с UV лъчите. Нанасяйте често слънцезащитни продукти. Поне на всеки два часа и по-често, ако детето ви плува или се поти.

Препоръчително е да нанесете слънцезащитен крем 15-20 минути преди да излезете на слънце, за да му дадете време да попие в кожата. Не забравяйте да предпазите ушите, устните, краката, задната част на шията и главата, ако вие или вашето дете имате много къса коса. Пясъкът отразява UV лъчите, така че използвайте слънцезащитен крем, дори когато седите под плажен чадър.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ