Напишете дума/думи за търсене

10 начина да открием силните страни на детето

Всяко дете е индивидуално и крие в себе си куп качества, чакащи да бъдат отключени.

Силните му страни се появяват посредством различни дейности - като учене, общуване, креативност. Колкото повече знания и умения усвоява то, толкова по-лесно ще се проявят силните му качества.

А когато ги открие, то става по-самоуверено. Колкото по-комфортно се чувства детето, толкова по-бързо и смело ще разкрие своя потенциал. Ключът към откриването и развиването на неговите силни страни е в това да опитва нови неща, за да намери онова, което му допада най-много.

Като родители, нашата задача е да помагаме на децата да открият и развият своите силни страни, но без да се месим твърде много, а само да ги напътстваме. С помощта на тези 10 препоръки ще успеете да помогнете на вашето дете да открие в какво се справя най-добре.

  1. Игри за развиване на въображението.
  2. Кое е това, което прави детето ви уникално? Открийте го. Създайте си дневник, в който да следите силните страни на детето ви.
  3. Създайте си семейни традиции. Организирайте различни игри през почивните дни, кулинарни предизвикателства, спортни изяви, четене на книги или други групови занимания, с чиято помощ вашето дете ще открие това, в което е силно. А и ще прекарвате пълноценно време заедно, а то е незаменимо.
  4. Изслушвайте детето си. Комуникацията с него е най-важното нещо. Научете се да го слушате ефективно, да разбирате какво иска да каже, какво има предвид. Само така ще успеете да предвидите неговите умения и да му помогнете да се развие в желаната от него посока.
  5. Не очаквайте твърде много винаги. Хубаво е да сте амбициозни, но не забравяйте, че децата не са възрастни и при тях понякога също има неуспехи. Важно е да сте подкрепящи и да продължите напред в търсене на онова, което ще развие потенциала на вашето дете. 
  6. Не оценявайте всичко. Много родители имат прекалено високи очаквания, с които обременяват децата си и така им пречат да бъдат щастливи и успешни. Не създавайте напрежение у децата. Старайте се да бъдат спокойни, за да успеят да открият своето призвание.
  7. Помогнете му да открие интересите си и това, в което е добро.
  8. Чудите се как да отключите скритите таланти на вашето дете? Най-важното е просто да вярвате в него. 
  9. Забравете за сравняването.
  10. Винаги му давайте варианти за избор.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ