Напишете дума/думи за търсене

Проучване: Диабетът може да се открие още през първите месеци на бременността

Бременност Снимка: Pixabay

Проучване на израелския университет “Бар Илан“ установи, че гестационният захарен диабет (ГЗД) може да бъде диагностициран още през първото тримесечие на бременността, предаде израелската новинарска агенция ТПС за БТА

Проучването, ръководено от проф. Омри Корен от университета "Бар Илан", е едно от първите, което може да открие ГЗД месеци преди обичайното му откриване. Резултатите от изследването са публикувани в последния брой на рецензираното списание "Гът".

ГЗД - състояние, при което жени без диабет развиват непоносимост към глюкоза по време на бременност, се причинява, когато хормон, произвеждан от плацентата, пречи на организма на майката да усвоява ефективно инсулина. В резултат на това глюкозата се натрупва в кръвта, вместо да се абсорбира от клетките.

Ако състоянието остане нелекувано, бебето ще се роди с високи нива на захар в кръвта и ще стане твърде голямо, което увеличава вероятността от усложнения по време на раждането. Смята се, че диабетът по време на бременност може да увеличи рисковете от сърдечносъдови заболявания на майката, хронични бъбречни заболявания и рак в дългосрочен план.

Проучването се фокусира върху популацията от бактерии, която се намира в храносмилателния тракт на хора и животни. Учените са открили значителни разминавания между чревната микрофлора през първия триместър на жените, които по-късно развиват ГЗД, и тези, които не го развиват, предаде БТА.

В проучването са събрани проби от фекалии и серум от бременни жени през първото тримесечие на бременността. Описани са популацията от чревни бактерии, възпаленията и хормоналните характеристики. Обърнато е внимание и на други навици на живот, включително диета и тютюнопушене, а други медицински данни са събрани от дигиталните здравни досиета на жените. Използвайки резултатите от тези характеристики, съчетани с други събрани данни, проф. Йорам Лузун е изградил модел за обучение, за да предскаже точно кои жени ще развият ГЗД.

"Разпознаването на жените с риск от ГЗД диабет в ранен етап на бременността може да позволи специфични препоръки за превенция на заболяването - понастоящем чрез промяна на начина на живот, а в бъдеще може би и чрез специфични биотични добавки", казва професор Корен.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ