Напишете дума/думи за търсене

Уврежда ли бебето рентген на бременна?

Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в Майчин дом

Той отговаря на въпроса на Мария Попова

p>Bродените аномалии на плода са необратими морфологични дефекти, проявени при раждането. Външните фактори, които ги определят(физически, химически), се наричат дисморфогени. Йонизиращата радиация, в това число рентгеновите лъчи, са от най-известните тератогенни фактори. Облъчването на бременната жена може да доведе до смърт на плода, малформативни ефекти, смущения в растежа, както и генетични аномалии. Развитието на плода може да се раздели на развитието на оплодената яйцеклетка преди имплантирането - 9 дни, период на органогенез та (от 10-и ден до 10-а седмица и на растежа на плода от 3-и месец до раждането. В зависимост от етапа на бременността облъчванията могат да доведат до различни увреждания. Летален ефект- доза от 3,5 до 4 Gy е достатъчна да предизвика аборт в повечето случаи.

Малформативен ефект- дози над 2,5 Gy на таза на бременната жена, водят до микроцефалия със значително умствено изоставане при облъчване между 4-а и 11-а седмица на бременността. Облъчване между 11-та и 19-та седмица води до същото увреждане в по-малка степен. Очакваната тератогенеза при дози от 0,01 Gy е 50 000 спонтанни малформации на 1 милион бременности, което прави трудно да се определи тератогенният ефект на малките дози.

Смущения в развитието - установено е, че децата, които са облъчени в матката в дози над 1 Gy (данни от Хирошима и Нагасаки), изостават в растежа.

Според правилата на добрата медицинска практика рентгеново изследване на корема и малкия таз по време на бременност може да се извършва само след изричното лекарско заключение, че без такова изследване не може да се вземе правилно медицинско решение в интерес на майката и плода. Такова изследване се извършва след изричното писмено съгласие на бременната в болничната документация. В акушерството най-често рентгенови снимки на малкия таз се правят за измерване на размерите на костния родов канал, за да се определи съвместимостта между таза и плода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ