Напишете дума/думи за търсене

Френски хирурзи оперираха бебе с изметнато лице в Пловдив

Пластичният хирург проф. Пелерен /вляво/ и детският неврохирург проф. Патрик Делем.

Помогнаха на още пет деца с лицево-черепни аномалии

5-месечно бебе с вдлъбнато лице е сред пациентите на френските професори от Лил Филип Пелерен и Патрик Делем. Те оперираха в Пловдив още пет деца с тежки лицево-челюстни аномалии.
Пеленачето се родило със Синдром на Аперт. При това заболяване черепите са несъразмерно развити, формата на главата и лицето е изкривена, а в случая бебето от Пловдив е имало и сраствания на пръстите на ръцете. На него е била извършена краниопластика и дистракция на среден лицев масив.
Подобни операции се правят само в Пловдив, а французите работят безвъзмездно, съобщи шефът на Отделението по пластична и краниофациална хирургия проф. д-р Юрий Анастасов.
Оперирано е и дете на 1г. и 2 месеца, родено с асиметрия на черепа. Интервенция е извършена и на 6-годишно момиченце, което било с болест на Крузо. Френските лекари помогнали също на дете с липсваща ушна мида, както и на момченце с гръбначна малформация.
Предстои през септември да оперират бебе на 2 месеца, което също е родено с лицево-черепна аномалия.
"Искаме да помогнем, това е хуманната част на нашата професия", заяви проф. Пелерен. Той и колегата му се интересуват как живеят първите им оперирани бебета, които са вече доста пораснали. Двете френски светила вече 20 г. периодично идват в Пловдив. Тяхна пациентка, оперирана като пеленаче, сега била здрава и омъжена жена и чакала бебе. Ако не е била тяхната намеса, е щяла да бъде дадена в дом още като дете. След интервенцията родителите си я взели и отгледали.
Между 150-160 деца с лицево-черепни аномалии се раждат годишно у нас, уточни проф. Анастасов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ