Напишете дума/думи за търсене

1200 новородени годишно лекуват в неонатологията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”

Д-р Кина Николова и медицинската сестра Величка Събева преглеждат недоносено бебе.

Неонатологичното отделение на МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново осигурява възможност за най-съвременно лечение на около 1200 новородени за година. То лекува всички бебета от област Велико Търново.

Началото на неонатологичната помощ в града е поставено в 1972 г. и вече близо 45 г. единствено тук осигуряват първична реанимация на рискови новородени, висококвалифицирана диагностична и лечебна дейност, денонощно наблюдение и грижа за всички новородени.

“Ние сме специфично звено в структурата на областната болница. Случва се пациентите ни да бъдат върнати при нас, защото освен новородени тук се хоспитализират и деца до 30-ия ден след раждането, изписани от родилните отделния и развили в домашна обстановка заболявания или състояния, налагащи болнично лечение”, обобщава началникът на неонатологията д-р Кина Николова.

Разкрити са 15 легла, обособени в 3 звена: за здрави доносени бебета, или т.нар. физиологичен сектор, звено за специални грижи и такова за интензивно лечение с комплектуваност по стандарт “Неонатология”.

Това означава възможност за поддържане на основните жизнени функции на бебето, мониториране на жизнените показатели, конвенционална изкуствена вентилация, включително приложение на сърфактант при нужда от интензивна неонатална терапия и дихателна реанимация.

“Дихателната недостатъчност е често срещана при новородените”, обяснява специалистката. Причинена е от прехода от водния вътреутробен начин на живот към външния кислороден, което е изключително изпитание за новороденото и изисква неговата незабавна адаптация и дишане.

Последното е първостепенно и определящо за циркулацията, терморегулацията, метаболитното равновесие, бъбречните и храносмилателните функции.

Отделението разполага с централна инсталация за кислород, сгъстен въздух и вакуум. Налична е и централна газова стерилизация. Комфорт за най-малките пациенти осигуряват инкубаторите, които са 10 на брой. Наличната медицинска апаратура и оборудване включва още: неонатални респиратори за конвенционална вентилация; ресусцитатор; монитори; пулсоксиметри; инфузионни помпи; апарат за назален CPAP; камера за фототерапия; небулайзери; апарат за отоакустични емисии; мобилен рентгенов апарат; аспиратори.

Екип от 6 лекари, една старша акушерка, 10 медицински сестри и 3 санитарки работи по 13 клинични пътеки за новородени. Всяко интензивно новородено бебе се лекува по съвременни протоколи и му е осигурена непрекъсната 24-часова грижа и лечение. Веднага след раждането дежурен лекар от неонатология преглежда детето и 2 часа го наблюдава, след което според състоянието му го настанява в един от трите сектора. По време на престоя се правят 2 имунизации и изследване за вродени метаболитни заболявания.

Всяко бебе се подлага и на специфичното изследване офталмоскопия и когато се открият съмнителни данни за увреждания на слуха, детето бива своевременно насочено за по-специализирано изследване, консултация и лечение със специалист. Извършва се и трансфонтанелна ехография на мозъка на новороденото, както и други специфични изследвания.

Затова след толкова много грижи за пациентите нито д-р Николова, нито колегите ѝ разбират защо сред някои от младите родители битува мнението, че при необходимост от лечение и престой на новороденото в кувьоз се уврежда ретината.

“Основен фактор за възникване на ретинопатия при недоносените бебета е незрелостта на децата, която засяга и съдовата мрежа на ретината, а не толкова на кислородолечението, което е животоспасяващо за тях. То винаги се дозира много прецизно и това намалява до минимум риска от такова усложнение”, категорична е шефката на неонатологията.

От 2015 г. отделението е и база за обучение на студенти по направление “Здравни грижи” за медицински сестри и акушерки.

Старшата акушерка Диана Димитрова след извършен тоалет на новородено
Старшата акушерка Диана Димитрова след извършен тоалет на новородено
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ