Напишете дума/думи за търсене

Имам страх от мисълта за раждането!

Съзнателно или не, страхът винаги е съпътствал почти всяка бременна жена, наред с чувството на вълнение, щастие и трепетно очакване. И как иначе. Представете си всеки един филм с родилка, който сте гледали – паника, хаос, крясъци, пот и болка. А сега се успокойте и изгасете телевизора. Защото ненапразно е казано – „като на филм”.


Убедена съм, че сте чували много митове и истории за „страховитото” раждане. Първият въпрос в главата ви е: „Наистина ли ще боли толкова много?”, последван от „Ами ако нещо се обърка?”. В много от случаите страховете на бъдещата майка са основани на чутото от различните приятели и роднини. Най-често, след раждането -жените остават учудени от начина, по който всъщност е протекло то.
И тогава възниква въпросът - обосновани ли са всички тези страхове и доколко? Как да мислите по-позитивно и да се наслаждавате на бременността си без притеснения?
Ненужно е да казваме, че всяка жена има различно отношение към раждането. Има обаче някои неща, които могат да повляят благоприятно на всяка една бременна в такъв момент. 

1. Абстрахирайте се от приказките на хората около вас.
Може тази жена, която ви споделя колко ужасно е било раждането й, да не е имала късмет с добър екип, да не се е подготвила добре физически и психически за самото раждане, да е доста глезена и егоистка ... Не мислете, че вас ви очаква същото. Мислете си позитивно за раждането, за да бъде то наистина такова!
Говорете с други майки, чиито истории са забавни, щастливи и вдъхновяващи. Респективно, дайте най-доброто от себе си да се пазите от плашещи и драматични истории, които много жени обичат да споделят, както и от агресивни съвети за това какво „трябва“ и какво „не трябва“. Действайте съзнателно, защото от вас зависи какви внушения ще допуснете да навлязат в психиката ви.

2. Подгответе се за раждането.
Ако това ще ви накара да се почувствате по-добре - преминете курс за бременни - подготовка за раждане, дишане и всичко, което е от полза на една бъдеща майка. Движете се много, дишайте и правете нещата, които ви харесват. Така стресът ще е по-малко. Доказано е, че страхът от мисълта за болката е много по-голям, отколкото самата болка.

3. За раждането по естествен път
Ще има и напъни, ще има и викане, но това е наистина кратко. По-голямата част от родилките споделят, че след това не помнят почти нищо от този момент. Концентрирайте мисълта си върху това, че раждането ще продължи кратко и е един необходим преход към най-голямото щастие в живота ви. Мислете как само след минути ще видите вашето безценно съкровище. По този начин всичко ще мине по-бързо и няма да имате лоши спомени.

4. За раждането – секцио
Няма защо да се заблуждаваме - секциото е операция, която малко или много боли. При нея няма как да се подготвите физически, но можете да го направите на психическо ниво.
Мислете в посока, че болката ще дойде след самото раждане. Не по време на него. А тогава мисълта ви изобщо няма да е върху нея, а ще сте съсредоточени изцяло върху крехкото създание, което държите в ръцете си.

4. Самоокуражавайте се.
Не спирайте да си повтаряте, че тялото ви е здраво, че бебето ви е здраво и че тялото ви знае не само как да „отгледа“ бебето ви през тези 9 месеца, но и как да го роди. Раждането е естествен и съвсем нормален процес, през който минават по голямата част от жените по света, нали така? Затова – без паника!
Отделяйте си всеки ден време, в което да си представяте раждането като много положително преживяване. Включвайте и партньора си в тези моменти.

5. Доверете се на екип, в който вярвате.
Доверете се на лекар или сестра, които ви вдъхват увереност и физически, и емоционално. Трябва с нетърпение да очаквате следващия преглед и да си тръгвате от кабинета с усещането за подкрепа и вдъхновение, а не с нарастващ страх от предстоящото раждане. Чудесно е да имате в дома си глава на семейството, за когото сте убедена, че може да реагира при евентуални усложнения, но именно лекарят и сестрата са тези, които трябва да ви уверят, че тялото ви функционира правилно и е готово за раждане.

За да бременеете и родите без страх, на първо място се нуждаете и от подкрепата на таткото, семейството и приятелите. Особено важно е съпругът или най-близкият човек да ни разбира. Не само до момента на раждането, а и след това. Най-вече тогава. Понякога - в първите часове след появата на малкото същество, майката се чувства безпомощна и има нужда от нежност, споделяне и насърчаване, за да се справи с грижата и отговорността за новия живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ