Напишете дума/думи за търсене

Ето как тази майка възпита в своя малък син уважение към жените

„Веднъж месечно моят 6-годишен син ме извежда на вечеря. Той ми отваря вратата, помага ми със стола и ми разказва как е минал денят му. След това ме пита как е минал моят.

Синът ми плаща сметката с парите, които е спечелил от извършване на своите задължения и дори оставя бакшиш на сервитьора. Чрез всичко това аз го уча как да се отнася с една дама и как би следвало да се държи на своите истински срещи след време, как да показва уважение към жената, която обича. В момента тази жена е мама.

По време на вечерята ние оставяме настрана мобилните телефони и таблети. Разговаряме за всекидневието си, за нещата, които ни се иска да направим. Уча го на добри обноски по време на хранене, както и, че е много грубо и невъзпитано да се втренчваш в телефона по време на среща, независимо дали си с мама или с някой друг.

Той се учи да осъзнава стойността на парите и как да ги разпределя. Учи се също да смята и да изчислява колко точно да бъде бакшишът на сервитьора, за да възлиза на 15% от сметката.

Да, той е още дете. Но аз силно вярвам, че всички тези неща са важни и трябва да ги научи точно сега. Никога не е прекалено рано да научите детето си на уважение към другите, особено към дамите. Като жена, която е била унижавана и обиждана в миналото от мъже, аз изключително много искам да науча своя син на уважение. Защото твърде много мъже днес нямат никаква идея как да се отнасят с жените и как да ги накарат да се чувстват комфортно. Ще ми се да вярвам, че моят син никога няма да бъде един от тях“.

Това писмо бе публикувано от една майка и спечели хиляди симпатизанти, За кратко време словата на жената бяха споделени безброй пъти и накараха не един и двама души да се замислят колко важно е всъщност да отглеждаш момченце, което да умее да уважава жените.

Казват, че в днешни дни една от най-трудните задачи е да възпитаваш дъщеря. Склонна съм обаче да твърдя, че да бъдеш мъжка майка е не по-малко отговорна задача. Да отгледаш син е истинско призвание. Призвание е да го превърнеш в млад мъж, който да се държи като кавалер с една жена, да зачита мнението на дамата и да я кара да се чувства специална. Неслучайно хората казват, че когато си избираш мъж, трябва да гледаш и майка му. Всяка майка на момченце знае, че създаването на един достоен мъж е 24-часова работа, която започва още от най-крехка възраст.

В следващите редове ще откриете някои насоки за това как да възпитате момченце, което да уважава нежния пол. Чрез всекидневни малки крачки вие можете да постигнете тази прекрасна цел, която да бъде подарък за цяло едно бъдещо общество.

Не му позволявайте да потиска гняв в себе си.

Насърчавайте го да изживява всички емоции, които преживява. Прикривайки ги, то се превръща в една бомба със закъснител. Момченцето ви трябва да усеща, че е важно и че мнението му и чувствата му са от значение.

Задържайки гняв и обида в себе си с годините, то съвсем логично ще потърси някой по-слаб, върху когото да „докаже”, че е силен и могъщ. Сега разбирате ли каква е причината да наричат агресивните мъже комплексари? Когато малкото ви момченце се чувства достатъчно важно за заобикалящите го от малко, с времето то придобива комплекс за малоценност, който след години е възможно да изиграе лоша шега.

За да предотвратите това, говорете с него много. Питайте го как се чувства. Задавайте въпроси за емоциите му и намирайте начин то да излива гнева си някъде. Затова е повече от важно да не казвате никога изречението „Момчетата не плачат”.

Спортистите например, са най-малко склонни към физическо насилие според световни проучвания. Тренирайки, вашият син изкарва гнева си на тренировъчното поле и не го задържа в себе си. Разбира се, не е задължително да го запишете, ако не проявява интерес. Именно тогава на помощ идват разговорите. Не пропускайте ден, в който да не го попитате за деня му.

Разговаряйте с него за отношенията между половете.

Когато разговаряте с детето си, то ще ви има доверие. Когато ви има доверие, това ще му помогне още от най-ранна възраст да бъде свободно да разговаря с вас дори на чувствителни теми.

Едно от важните неща за развиване на толерантно отношение към срещуположния пол или пък към различните хора, е разбирането. За да ги уважава, вашето момченце трябва на първо място да може да се приема и харесва такова, каквото е. Независимо от своите постижения, силни и слаби страни. Като родител и възрастен човек, вие носите голямата отговорност това да се случи.

Не на последно място в такъв момент е важен бащата в семейството. Децата формират своите поведенчески характеристики, докато наблюдават възрастните. При момченцата – най-вече своя татко. Затова правилното възпитаване на син без баща у дома се превръща в двойно по-трудна задача. В този случай опираме до спорта. Едно от основните неща, които дават като съвет детските психолози, е, когато има наличие на случай на липса на мъжко тяло в семейството, детето да се запише на спорт. В лицето на треньора си то често разпознава мъжката фигура, която липсва и дома и започва да й подражава. В течение на времето това се превръща в благоприятен модел, в който вашето момченце да открива себе си.

Но нека поговорим и за семействата, в които има наличие и на майка, и на баща. Нужно ли е изобщо да ви казваме колко важно е да спазвате определено поведение пред детето? Несъмнено споровете и скандалите понякога съпътстват всяко едно семейство, но избягвайте такива сцени да се разиграват пред детето. Доказано е, че всяко трето дете, пораснало в семейство с домашно насилие, също прилага този модел в семейството си след години. Децата, живели в такива условия, най-често се проявяват в двете крайности – или отричат напълно модела от детството си или несъзнателно го приемат и възпроизвеждат. Сега разбирате ли колко е важно да мерите внимателно всяка своя дума и действие с таткото, на които детето е свидетел.

Когато вашият син вижда джентълменско поведение от страна на своя баща към вас, няма начин да не започне да го повтаря по свой детски начин. Децата обичат да имитират своите родители. Също, както момиченцата носят токчетата на мама, подражавайки им, така и момченцата гледат навиците на тати в отношението към нежния пол. То гледа как тати се отнася към мама. Уважава ли я? Използва ли обидни думи? Какъв е преобладаващият тон? Може ли майката свободно да изрази позицията си или това е недопустимо за бащата? Всички тези въпроси са от значение и служат за пример на вашия малък юнак.

Разбийте представата за жената, която медиите създават.

Филми, телевизия, списания, рекламни – всички те поставят половите стереотипи. Представят жената в една по-специфична светлина, а именно като сексуален обект за мъжа. В медиите жената е винаги слаба, красива, с идеално гладки крака, луксозно бельо, ухае добре. В това няма нищо лошо. Но все пак всеки един млад мъж трябва да знае, че жените в реалността са малко по-различни и не съвсем перфектни.

Неслучайно казват, че мъжът харесва такава жена, каквато е майка му. Затова бъдете внимателни с примера, който му давате. Вашият син ще попива всичко от поведението ви.

Не пестете нежност.

Нежността често се свързва с изкривена представа за обич, която нерядко преминава в разглезване и пълна липса на дисциплина. Нямам предвид това. А по-скоро, че и момченцата, и момиченцата имат еднаква нужда от ласки и проява на любов и нежност. Особено, когато са съвсем мънички. Има редица изследвания, които показват, че мъже, с които са се държали дистанцирано като деца, по-трудно създават здрави отношения с партньора си и са по-склонни към агресивни прояви. И обратно – тези, които са получавали повече нежност от майките си, са по-гальовни към дамите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ