Напишете дума/думи за търсене

Вреди ли смартфонът на общуването ви с детето?

Случвало ли ви се е да забиете поглед в телефона си, за да проверите ново съобщение, фейсбук нотификация или мейла си в момент, в който трябва да сте фокусирана върху детето си? Със сигурност е. В което няма нищо осъдително, защото в днешни дни смартфоните дават начин да „избягате“ лесно за момент от монотонността на родителството и да се пренесете в друг свят, където има непрестанна комуникация и поле от хора и контакти. Разговори в групи по интереси, споделяне на публикации от ваши приятели, коментари, обсъждане – всичко това ви кара да имате макар и виртуален социален живот, когато прекарвате времето си предимно вкъщи, за да обгрижвате новия член от семейството. Няма нищо лошо в това! Само си представете колко са привилегировани сегашните майки при наличието на толкова развити технологии.

Учените обаче твърдят, че втренчването в телефона, докато сте с бебето или детето, си има и една неприятна страна. Последно изследване на Световната асоциация на педиатрите сочи, че когато използваме смартфон около детето, ние повишаваме риска от конфликт и напрежение в семейната среда. Защо? Защото колкото повече преплитаме линиите на активността си в работата, социалната среда и живота вкъщи, толкова повече ние се чувстваме сякаш сме на много места едновременно, докато си стоим вкъщи и се опитваме да бъдем родители. Така последното и най-важно задължение остава на заден план и рефлектира върху детето. Мозъкът ни възприема родителството като пречка да свършим останалите неща, към които се стараем, докато постоянно проверяме нотификациите си и в същото време се опитваме да следим с едно око бебето. Дори и да не е така, това са сигналите, които даваме чрез елементарното действие да вземем смартфона в ръка, твърдят учените.

В проучването са взели участие 35 майки, които преди това са били дейни в кариерата си, но в момента са отдадени изцяло на грижите за бебето. Самите те са признали, че смартфонът наистина вреди на отношенията в семейството. Голяма част от жените са признали, че са склонни несъзнателно да се държат по-изнервено с детето си, когато прочетат лоша новина в своя нюсфийд във фейсбук. Те признават, че често децата им търсят тяхното внимание, докато те проверяват известията си. В същото време майките разказват, че смартфонът наистина е „бягство“ от стреса покрай родителството.

„Повечето нови майки се опитват да балансират между времето, прекарано със семейството и да бъдат родител у дома и това да бъдат активни от вкъщи чрез новите технологии. Някои от тях дори работят от вкъщи, докато са с бебето. Което е похвално. Но тук стои по-важният въпрос: как влияе това на отношенията с детето и чувства ли се то пренебрегнато?“, разказва един от педиатрите, участвали в изследването.

Специалистите съветват да използвате смартфона си, само докато детето спи и по възможност далеч от него. Използвайте времето, когато то е активно, за да си играете с него, да го обгрижвате и да бъдете заедно във всеки един момент. Бебешките години никога няма да се върнат назад, така че сега е моментът, в който да не си позволявате да отвличате вниманието си с нищо друго, докато малкото същество има нужда от вашето внимание. „След това имате цял един живот, в който да бъдете активна в кариерата и други аспекти, но детето ви никога повече няма да бъде отново бебе“, казват педиатрите.

Какво мислите вие?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ