Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които щастливите семейства правят различно

Снимка: Pixabay

Случвало ли ви се е да се вгледате в живота на нечие чуждо семейство и да си кажете тихичко: „Ех, колко по-щастливи са те. Де да имах и аз такъв живот“

Често сме склонни да придаваме блясък на нещата отстрани, без да ги познаваме в същността им. Но това не променя факта, че всеки един човек по света се старае да има щастие в семейството си. Никога не можем да знаем дали някой е наистина удовлетворен от живота си или не, но затова пък можем да ви кажем кои са основните неща, по които щастливите семейства се различават от другите. И не, това не е просто дар или добро стечение на обстоятелствата, а старание, което се полага и от двете страни.

Вечерят заедно по възможност винаги.

Семействата, в които е традиция да се сяда заедно на масата, са много по-щастливи. Така е, защото малките всекидневни ритуали създават усещане за единност и сплотеност. След тежкия ден няма нищо по-добро от задушевното време, прекарано с най-близките.

Членовете на семейството не се упрекват.

Щастливите семейства възпитават децата си да не се упрекват едно друго. Родителите също не го правят. Всеки уважава индивидуалността на другия и приема характера му.

В щастливите семейства домашните задължения не се стоварват само върху един.

В този тип семейства цялата отговорност по битовите задължения не се стоварва само върху един човек. Всеки помага по къщната работа, за да няма в края на деня само един преуморен.

Те осъзнават колко ценно е семейството и благодарят всеки ден един за друг.

Щастливите семейства осъзнават всеки ден със събуждането си какво богатство притежават. Обикновено това ги отличава от хората, които твърде късно разбират какво са имали. Точно затова те не стигат до този момент.

Всеки има право свободно да изразява своите мисли и чувства. И другите зачитат това.

При тях няма налагане на свръхконтрол и чуждо мнение. Всеки има право да бъде свободен и да направи своя избор. И останалите го подкрепят в това.

Щастливите семейства пътуват заедно и намират време за почивка.

Те намират време за почивка и точно затова не са изнервени. Така комуникацията в семейството е много по-спокойна и рядко някой повишава тон.

Те си говорят много.

Хората в щастливите семейства си говорят наистина много. Те си споделят повечето неща и се приемат като най-добри приятели.

Насърчават се един друг.

Те се насърчават един друг и се амбицират. Вярвят в успеха на другия и го крепят морално и емоционално по пътя нагоре.

Прощават си и не таят обида в себе си.

Те не се обиждат един на друг и си прощават всичко. Не хабят енергия в това да задържат огорчение.

Те живеят на принципа: „Не прави това, което не искаш да ти се случи“

Членовете на тези семейства са отговорни един към друг и, преди да направят нещо, се замислят как ще се почувства другия. Поставят се на мястото един на друг преди всичко останало. Точно затова рядко някой е наранен или разочарован.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ