Напишете дума/думи за търсене

Най-честите грешки, които новите родители правят

Няма родител, който да не прави грешки. Не вярвате ли? Тогава просто се замислете за вашите собствени. Никой не се е родил научен, но ако знаете кои са най-разпространените грешки, които новите родите правят, може би ще ви е една идея по-лесно.

Паникьосвате се за всичко.

Повечето родители прекарват цялата първа година от живота на бебето си в паника. Обикновено се тревожат за малки неща и наблюдават и най-малките детайли в поведението му. Започват да се чудят хапва ли достатъчно, плаче ли прекалено много, спи ли достатъчно и много други. Звучи ли ви познато?

Цялата тази ненужна тревога отнема от енергията ви да бъдете спонтанни и да се радвате на първата годинка от живота на вашето бебе.

Не позволявате на бебето да плаче.

Като родители ние си мислим, че работата ни е да не позволяваме на бебето да се разплаче и винаги да сме наблизо, за да избършем сълзичките му. Така е, защото асоциираме плача с мисълта, че не правим нещо, както трябва. Трябва просто да приемете, че малките деца плачат – понякога заради неразположение, а друг път не. Това е начинът им на комуникация и не е нужно да се самообвинявате, когато не можете да успокоите бебето си.

Събуждате бебето, за да го нахраните.

Бебетата могат и трябва да спят през нощта. Не събуждайте насила бебето, за да го нахраните. Вероятно се притеснявате, че то ще е гладно. Ако е гладно, ще ви събуди само и ще усетите сама. Не саботирайте съня му.

Неглижирате грижата за устната хигиена.

Много нови родители не обръщат достатъчно внимание на устната хигиена на бебето си, докато не е станало прекалено късно. Детето ви никога не е прекалено малко, за да започнете да се грижите за зъбките му. Дори да има само още едно. Причините за това са кърмата, както и адаптираното мляко, защото те са относително сладки течности, които могат лесно да предизвикат образуването на кариес по-късно.

Специалистите казват, че зъбките започват да се „мият“ още преди поникването им. Прави се с мокра марля, която да обере останалото мляко от венците.

Игнорирате любовните отношения.

Да остананете все така свързани с партньора си през първата годинка на бебето не е лесна задача. Макар и да изглежда така. Не забравяйте да му обръщате внимание, колкото и да сте обсебени от грижите по новия член на семейството.

Много от проблемите в брака се появяват точно по това време, защото един от партньорите се е почувствал пренебрегнат.

Вслушвате се прекалено много в чуждите съвети.

Много нови родители приемат съвети от възможно най-неподходящите места и приемат всичко за чиста монета. Не се доверявайте изцяло на информацията, която четете или на това какво казват приятелките ви в следствие на своя опит. Винаги се допитвайте първо до личния си лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ