Напишете дума/думи за търсене

Децата наддават повече килограми, когато родителите им ги смятат за дебели

Снимка: Архив

Ново изследване показва, че децата, които според родителите им са с наднормено тегло, е по-вероятно да имат негативна представа за себе си и да натрупат повече килограми в сравнение с връстниците им, за които се смята, че са с нормално тегло, съобщи ЮПИ.

Изследването е базирано върху анализ на резултатите от две национални проучвания.

"Макар виждането на родителите, че децата им са с наднормено тегло, да е смятано за важна стъпка в борбата срещу детското затлъстяване, скорошни изследвания показаха тъкмо обратното - заявиха експертите по психология Ерик Робинсън от университета в Ливърпул, Англия, и Анджелина Сутин от Медицинския колеж към университета на Флорида. - Когато родител смята, че отрочето му е с наднормено тегло, рискът от затлъстяване за него е увеличен. Децата, чиито родители ги смятат за дебели, са склонни да натрупат излишни килограми."

Учените изследвали данни за 2823 австралийски семейства, като измерили ръста и телесното тегло на децата. В началото на изследването децата били на 4-5-годишна възраст. Родителите трябвало да преценят дали теглото на децата им е под нормата, нормално или наднормено. Децата освен това трябвало да отговорят дали се отъждествяват с показаните им на снимки дебели хора и дали са правили опити да отслабнат миналата година.

Резултатите сочат, че децата, чиито родители ги смятат за дебели, е по-вероятно да натрупат килограми за 10-годишния период на изследването. Било констатирано, че полът на детето не играе роля за наддаването на телесно тегло. Не са от значение също доходите, здравословното състояние и телесното тегло на родителите.

Екипът извършил сходно проучване с 5886 ирландски семейства и стигнал до същите заключения.

Резултатите от изследването са публикувани в Psychological Science. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ